Hayvanlara Uygulanan Şiddete Karşı Hep Birlikte: #HayvanaSiddetSuctur

217
71
2
1
1
Sakarya’da ayakları ve kuyruğu kesilen bir köpeğin hayatını kaybetmesi ardından ülkemizde bu iğrenç şiddete karşı bir seferberlik sonucunda imza kampanyası başlatıldı.

Sakarya’da ayakları ve kuyrukları kesilen bir köpeğin hayatını kaybetmesi ardından ülkemizde bu iğrenç şiddete karşı bir seferberlik başlatıldı. Bu kapsamda imza kampanyası başlatıldı.

Dünya genelinde hayvanlara yönelik bir şiddet var. Bu şiddet, özellikle son dönemde ülkemizde de hissedilmeye başladı. En son geçtiğimiz gün Sakarya’da ormanlık bir alanda ayaklarıyla kuyrukları kesilmiş bir yavru köpek bulunmuş, köpeği bulan insanların tüm çabalarına rağmen minik canlı hayatını kaybetmişti. Bu durum insanların tepkilerini sosyal medyada dile getirmesine neden oldu.

Twitter’da “#HayvanaSiddetSuctur” hashtag’i tepkilerini dile getiren insanlar, bu hashtag’i Türkiye gündeminin birinci sırasına taşımayı başardılar. Bu durum için pek çok insan tepkilerini dile getirse de ne yazık ki bu saldırgan insanların yaptıkları iğrençliklerin önüne geçilemiyor. Türkiye yasasında bulunan açıklardan dolayı rahatlıkla suç işleyip hayvanlara zarar veren bu insanların daha ciddi cezalar alması için TBMM’ye çağrı yapıldı.

2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Kabahatler Kanunu’nda olduğu için bu tarz durumlarda saldırganlara yalnızca idari para cezası veriliyor. Vahşice hırslarını, savunmasız canlılar üzerinde gösteren pek çok insan için bu ceza çok da önemli değil. Bu sebeple TBMM’nin bu konuda yeni bir kanun çıkarması isteniyor.

TBMM’ye yapılan çağrı şu şekilde:

“Özellikle son günlerde artan hayvana şiddet ve istismar olaylarını üzüntü ve öfkeyle takip etmekteyiz.

2004 yılında TBMM tarafından kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun Kabahatler Kanunu kapsamında olmasından dolayı hayvana şiddet ve istismarın karşılığının sadece idari para cezası olması, bu insanlık dışı canice eylemlerin önünü kesmemekte, verilen cezalar toplumun tüm kesimleri tarafından yetersiz bulunmaktadır.

Dünyamızı paylaştığımız hayvan dostlarımıza karşı işlenen suçların TCK kapsamında değerlendirilebilmesi ve hayvanlara karşı kötü muamele, psikolojik-fiziksel şiddet içeren, cinsel istismar, dövüş, zehirleme vb. gibi eylemlerin gerektiği şekilde ve sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı olmaksızın, görevini kötüye kullanan yerel yönetimler de dahil olmak üzere cezalandırılması için gereken değişikliğin ivedilikle yapılmasını arz ederim.

Saygılarımla.”

Bu çağrı dışında sosyal medyadan pek çok insan tepkilerini dile getiriyor. Change.org üzerinden başlatılan imza kampanyası büyük bir hızla artmaya devam ediyor. 300.000 kişilik hedefi bulunan imza kampanyasının şimdiden 282.752 kişiye ulaştığını görüyoruz. Siz bu haberi okuduğunuzda muhtemelen bu sayı daha da fazla yükselecek. Bu sefer dünyayı paylaştığımız dostlarımız için sesleniyoruz. Umarım bu seslenişimizin bir sonucu olacaktır. Eğer Change.org'daki kapmanyaya destek vermek istiyorsanuz buraya tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Twitter’da bu duruma tepki gösteren birkaç tweet’e göz atabilirsiniz:

217
71
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
217
71
2
1
1