HBO'nun En Başarılısından En Kötüsüne 10 Uyarlama Film ve Dizisi

13
4
3
1
1
Game of Thrones, Westworld gibi pek çok efsane dizinin yapımın üstlenen HBO'nun şimdiye kadar sunduğu kitap uyarlaması yapımları değerlendirdik.

Uyarlama dizi ve film çekmek, yapımcılar için son derece riskli bir iş. Hele de söz konusu kült eserlerse, okuyucu memnun ederken bir yandan da izleyiciler için ilgi çekici bir iş sunmaya çalışmak oldukça zor. Hal böyle olunca da başarılı uyarlamaların yanında sınıfta kalan pek çok işle de karşılaşabiliyoruz. Çünkü özgün olmayan bir içerik, özgün olana oranla eleştiriye çok daha açık durumda ve bu da izleyicilerin bir anda o yapımı 'berbat' ilan etmesine sebep oluyor. 

HBO, uyarlama yapımlar konusunda oldukça iddialı ve onlarca uyarlama dizisi var. Ancak bu dizilerin hepsi başarılı değil ve hatta Game of Thrones gibi dizi tarihinin kült yapımları arasına adını yazdırmış bir yapım bile zaman zaman okuyuculardan büyük eleştiriler aldı. Bu listemizde, HBO'nun yapımcılığını üstlendiği en kötü ve en iyi uyarlama dizi ve filmleri değerlendireceğiz.

Başarısız Uyarlamalar

  • Fahrenheit 451

Ray Bradbury'nin efsanevi bilim kurgu romanından uyarlanan film, kitapta vurgulanan neredeyse hiçbir değeri başarılı güzel ifade edemedi. Oyuncu kadrosu başarılı bulunsa da yapım, özellikle bilim kurgu severler tarafından sınıfta bırakıldı.

  • The Wizard of Lies

​Diana B. Henriques tarafından kaleme alınan biyografi-suç türündeki romanın uyarlaması olan filmin başrolünde Robert de Niro vardı ve oyuncu performansları oldukça iyiydi. Ancak yapım, uyarlandığı romanın hikayesine hiçbir katkıda bulunmadığı gibi hikayeyi de başarılı bir şekilde anlatamamıştı.

  • True Blood

True Blood, dizi olarak sevilse ve büyük ses getirse de kitap uyarlaması olarak değerlendirildiğinde son derece başarısız olan yapımların başında geliyor.

  • The Immortal Life of Henrietta Lacks

Rebecca Skloot'un büyük beğeni toplayan başarılı kitabı Henrietta Lacks'ın Ölümsüz Hayatı'ndan uyarlanan yapım, ne yazık ki aynı başarıyı beyaz perdede yakalayamadı. Etkleyici hikayesine rağmen kitaptaki akıcılığı yakalayamayan yapım, bu sebeple eleştirilere maruz kaldı.

  • ​Game Change

Amerika'da 2008 seçim dönemini anlatan bir kitaptan uyarlanan yapım, gerçeklerle bağlantısı kurulamadığı gerekçesiyle eleştirilmişti. Film olarak çok kötü olmasa da uyarlama olmanın hakkını veremeyen yapımlardandı.

Başarılı Uyarlamalar

  • Game of Thrones

HBO'nun şühesiz en başarılı uyarlamalarında ilk sırada Game of Thrones yer alıyor. Her ne kadar zaman zaman kitaptan bağımsız ilerlediği için eleştirilse de aslında bir uyarlama yapımı başarılı kılan şey de biraz bu 'aykırılık' diyebiliriz.

  • Sex and the City

Tüm dünyada en çok izlenen dizilerden biri olan Sex and the City, her ne kadar popülerliğini yavaş yavaş kaybetse de başarılı kitap uyarlamalarından biri olduğunu söylemek mümkün.

  • Behind the Candelabra

HBO'nun en başarılı yapımlarından biri olarak değerlendirilen Behind the Candelabra, kostüm, oyunculuk, hikaye ve pek çok teknik yönden takdir görmüş işlerden biri ve uyarlama olmanın avantajlarını da en iyi şekilde kullanmış durumda.

  • Band of Brothers ve The Pacific

Savaşı en iyi betimleyen yapımlar olarak anılan bu iki yapım, hem dizi hem de sinema tarihine bu anlamda güzel bir iz bıraktı. Etkileyici sahnelerin yanında başarılı performanslarla da adından bahsettiren bu iki yapımı da izlemenizi tavsiye ederiz.

  • Big Little Lies

Ülkemizde de uyarlamasını ekranlarda gördüğümüz Big Little Lies, beklenmedik öyküsünün yanında teknik olarak da başarılı görülen uyarlamalardan biri.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/best-and-worst-hbo-book-adaptations-game-of-thrones-sharp-objects-big-little-lies-2018-7?utm_source=feedly&amp%3Butm_medium=referral#worst-the-immortal-life-of-henrietta-lacks-15
13
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
4
3
1
1