İlginç Yasaklara Maruz Kalmış Kahvenin Tarihi

39
16
9
6
4
Birçoğumuz için bir yaşam tarzı haline gelen kahve, günün her saatinde içilebilen oldukça keyifli bir içecektir. Peki ya bu lezzetli içeceğin yasaklarla dolu tarihi biliyor musunuz?

Sevenleri olduğu kadar sevmeyenleri de mevcuttur ancak kahve çoğu insan için öğün yerine dahi geçebilen bir içecek türüdür. Pişiriliş tarzı ile Türk kahvesi ülkemizde geleneksel bir yapıya sahip olsa da çeşitli kahveler de ilgilimizi çekebiliyor. Özellikle sohbet anında nasıl bittiğini anlamadığınız bu içecek, bu günlere gelene kadar birçok yasağa maruz kaldı. İşte kahvenin yasaklarla dolu tarihi.

1. Prusya

Daha önce de belirttiğimiz gibi birbirinden ilginç nedenler ile kahve zamanında çeşitli engellere takılmıştı. Öyle ki 1777’de Prusya Büyükelçisi Frederick, biranın kahveye olan üstünlüğünü belirten bir bildiri yayınladı. Frederick’e göre bira kahveden daha ayıltıcı bir etkiye sahipti ve herkes kahvaltıda dahi bira içmeliydi. “Majesteleri de birayı tercih ediyor” diyen Büyükelçi, kahve dükkanlarının bira tüketimini olumsuz etkilediğine inanıyordu.

2. İsveç

1746 yılında kahveye savaş açan İsveç, durumu bir tık daha ileri taşımız ve kahve yapımında kullanılan tüm ekipmanların kullanılmasını yasaklamıştı. Kahve bardaklarına dahi el koyan hükümet, hüküm giymiş katiller üzerinde çeşitli deneylerde yapmayı ihmal etmedi. Deney kapsamında hükümlülere kahve içiren ve ne kadar süre sonra öleceklerini gözlemleyen doktorlar, deneyden oldukça sıkılmıştı ancak mahkumlar bu deneyden oldukça mutluydu.

3. İtalya

Her yeni şeye olduğu gibi kahve ilk çıktığı dönemde de kuşku ile karşılandı. 16. Yüzyılda kahve Avrupa’ya geldiği zaman, din adamları bu içeceğin şeytani olduğunu ve yasaklanması gerektiğini istedi. Ancak VIII. Papa içeceği çok sevdi ve hatta vaftiz edilmesini istedi. Sonrasında papanın da katkısıyla kahve Avrupa’da hızla yayıldı.

4. Mekke

Kahve, burada da hoşgörü ile karşılanmadı ve 1511 yılında yasaklandı. Radikal düşünceleri tetikleyeceğinden ve toplumun düşüne yapısının değişeceğinden kahve Mekke’de de yasaklara uğradı. Kahvenin uyarıcı bir etkisi bulunduğunu düşünen hükümet, bazı sulfi mezhepleri,n cenaze merasimlerinde bu içeceği ikram ettiğini bildiği için kahveye tedirgin yaklaşıyordu.

5. İstanbul

Şimdide gelelim ülkemize; kahve Osmanlı döneminde ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından yasaklanmıştır. Sebebi ise kahvenin ayaklanmalara sebep olacağı gösterilmişti. Sonrasında tahta IV. Murat gelmiş ve kahvenin yasaklanmasını hızla emretmiş ve kahve içenlere dayak cezası verilmişti. Ancak bununla kalmayan hükümet, bir kişi ikinci defa kahve içerek yakalandıysa, onu İstanbul Boğazı’na atarak boğmuştur. Kahvehane açanların idam edildiği günlerden bu güne her şey çok değişti. Şimdilerde kahve, gün içinde defalarca içilen bir içecek olarak hayatımızda yer alıyor.

39
16
9
6
4
Emoji İle Tepki Ver
39
16
9
6
4