Ciddi İddia: Türk Telekom’un Kullanıcılarını Takip Edebilen Bir Casus Yazılım Aldığı Söyleniyor

1
0
0
0
0
Ciddi İddia: Türk Telekom’un Kullanıcılarını Takip Edebilen Bir Casus Yazılım Aldığı Söyleniyor
İddialara göre Türk Telekom’un ABDli bilgi ve iletişim şirketi Procera’dan, kullanıcılarının internet aktivitelerini takip etmek amacıyla casus yazılım satın aldığı söyleniyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Türk Telekom’un kullanıcılarının internetteki tüm aktivitelerini kontrol etmek, kimliklerini tespit etmek ve şifrelerini öğrenmek için ABDli bilgi ve iletişim şirketi Procera’dan casus yazılım satın aldığı iddia ediliyor. Forbes’ten Thomas Fox-Brewster’a göre  Türk Telekom, Ankara merkezli Sekom isimli şirket aracılığıyla bu siparişi verdi. 

Türk Telekom’un satın aldığı (ya da almış olabileceği) yazılımın ilk başlarda ‘Derin Veri Analizi’ gibi daha yumuşak işlevlere sahip olduğu düşünülüyordu. Fakat Procera’nın İsveç kanadında çalışan Kriss Andsten, Türkiye’ye satılmakta olan yazılımın kullanıcıların isimlerinin ve şifrelerinin tespit edilmesine olanak sağladığı uyarısında bulundu.

Forbes’e konuşan bilgisayar güvenlik uzmanları, Procera’nın sattığı yazılımı Edward Snowden tarafından ifşa edilen ‘XKEYSCORE’ isimli yazılımla kıyasladı. İfşa edilen yazılımın, internet trafiğini kontrol etme ve kullanıcı isimleriyle şifreleri enkripte etme (gizlice vermek diyelim) yeteneğine sahipti. Procera çıkışlı yazılımın da internet bağlantılarını gözetleyip trafiği başka kaynağa yönlendirebildiği belirtiliyor. Bu da Türk Telekom’un 18 milyon cep telefonuna ve 8.3 milyon genişbantlı müşterilerinin kullanıcı adlarına ve şifrelerine ulaşabildiği anlamına geliyor.

Kaynak : http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/621344/Muthis_iddia__Turk_Telekom_dan_musterilerine_karsi_casus_yazilim_siparisi.html
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0