İngiltere'de Bir Türkün de İçinde Bulunduğu Araştırma: Bitcoin, 10 Yıl İçinde Kağıt Paraların Yerini Alacak

10
2
2
1
1
İngiltere'nin başkenti Londra'da araştırmalarına devam eden Imperial College'in araştırmalarına göre 10 sene içerisinde piyasada itibari paraların tamamı yerini kripto paralara bırakacak.

William Knottenbelt ve Dr. Zeynep Gürgüç öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmaya göre Bitcoin ve Ethereum'un başını çektiği kripto paraların, piyasadaki yegane para birimi olmasına 10 senelik bir süre kaldı. Araştırmaya göre parayı kıymetli kılan 3 unsurdan biri çoktan gerçekleşti. 

Araştırmada belirtilene göre paranın sürekliliğini sağlaması için şunlar gerekiyor: Alışverişlerde rahatlıkla kullanılabilmesi, değer deposu olarak işlev görmesi ve bir değer birimi olarak adlandırılabilmesi. Kripto paralar uzunca süredir değer deposu olduğunu ispatladı. Alışverişlerde kullanılması ise günden güne genişleyen bir alan. 

Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Gürgüç'ün konuyla ilgili yorumları şu şekilde:

”Yeni ödeme metodları, bir gecede gelip olacak bir şey değil. Ancak para konseptinin de şu dönemde değişmeye başladığı bir gerçek. Nakit paradan dijitalleşmeye doğru geçen ciddi bir süreç mevcut. Kripto paraların kullanımı da bundan bir sonraki doğal basamak. Eğer ölçeklenebilirlik, kullanılabilirlik, düzenleme, volalite ve gizlilik gibi zorlukları aşmayı başarırlarsa, işte o zaman önleri çok açık.”

Kredi kartlarının icat edilmesiyle başlayan paranın evrimleşmesi süreci, bir sonraki adımını muhtemelen kripto paraların piyasalara hakim olması ile atacak. Elbette 10 sene biraz fazla tahmini ve ön görülemez bir süreç ancak er ya da geç yeni teknolojinin eskisinin yerini alması bekleniyor.

Kaynak : https://www.ccn.com/bitcoin-could-go-mainstream-within-10-years-imperial-college-research/
10
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
10
2
2
1
1