33 Yolcusunun Burun ve Kulaklarından Kan Getiren Uçak Yolculuğu

114
31
21
7
5
33 Yolcusunun Burun ve Kulaklarından Kan Getiren Uçak Yolculuğu
İrlanda’nın başkenti Dublin’den Hırvatistan’ın Zadar kentine yolculuk yapan bir uçak, Almanya’nın Franfurt kentine acil iniş yapmak zorunda kaldı. Bu acil iniş o kadar sert gerçekleşti ki, oksijen maskesini çıkartan bazı yolcularda kanla karşılaştılar.

14 Temmuz’da Ryanair’e ait olan bir yolcu uçağı, Frankfurt’a acil bir iniş gerçekleştirdi. Bütün yolcuların sağlık durumu son derece iyi olsa da, iniş sırasında bazılarının kulak ve burunlarından kan akması durumu panik yarattı. 

Raporlara göre uçak, 11.300 metre yükselikten 3.000 metre yüksekliğe son derece süratli bir iniş gerçekleştirdi. Bu iniş sırasında oksijen maskeleri otomatik olarak yolcuların karşılarına sarktı. Bu standart bir prosedür, basınç farkını gidermek için alınan bir önlemdi. 189 yolcunun 33’ü havaalanın iniş yaptıklarında maskelerini çıkarttılar ve gördükleri manzara hiç hoş olmadı. 

"Dublin'den Zadar'a giden FR7312'nin bir yolcusundan fotoğraf, o yaralı olduğu için uçamaz. Hala Frankfurt-Hahn'dayız. Bilgi yok, alternatif yok, dinlenecek yer yok."

Hava yolculuklarındaki kanama vakaları, kabin içlerindeki basınçla doğrudan ilişkili bir durumdur. Yüksek irtifalardaki oksijen miktarı, deniz seviyesine göre daha düşüktür. Bu nedenle vücuttaki gazlar daha da geniş yer kaplarlar. Hatta mide durumu çok iyi olmayanlar, bu gazları doğal yollarla dışarıya atma refleksi gösterebilirler. Aynı şekilde bazen bu gazlar kulaklardan ya da sinüslerden dışarıya atılabilirler. Yolculuk sırasında yükseldikçe kulaklarınızda duyduğunuz anlamsız gelen “pop” seslerinin nedeni basıncın düşmesidir. 

"Bay Kevin Burke'den inanılmaz bir video. Ne kadar korktuğumuzu görebiliyorsunuz. Kimse konuşmadı, kimse hareket etmiyor. Sessizlik ve sadece sessizlik."

Basınç düşüşü, beraberinde hiç de hoş olmayan biyolojik sorunları getirebilir. Ryanair uçağının başına gelen durum da buydu. Uçağın teknik sorunlardan dolayı gittikçe düşen kabin için basıncı, pilotları basıncın daha normal düzeylerde olduğu güvenli irtifaya inmeye zorladı. Vakitleri çok azdı, bu nedenle hızlı bir iniş yaptılar. Bu da havanın hızlı bir şekilde insanların burun ve kulaklarından çıkmasına neden oldu.

Kulaklarından kan gelen yolcuların muhtemelen orta kulakları hasar gördü. Bu durumun daha düşük şiddetli olanında, muhtemelen kısa süreli boğuk duymalar ya da ağrılar yaşanabilir. Kulağın hava basıncını dengelemek için kullandığı birime östaki borusu denir. Eğer grip olduğunuzda, yani östaki borunuzu tıkayacak bir rahatsızlık yaşadığınız uçak yolculuğu yaparsanız, kulaklarınız basıncı dengeleyemediğinden daha kolay hasar görebilir.  

Ryanair gibi örnekler son derece nadir olmakla birlikte hava yolu, hala en güvenli ulaşım yoludur.

Kaynak : http://www.iflscience.com/health-and-medicine/what-caused-passengers-aboard-a-recent-flight-to-bleed-from-their-ears/
114
31
21
7
5
Emoji İle Tepki Ver
114
31
21
7
5