ABD-Çin Ticaret Savaşı’nda Çin’den Intel Düşmanı Yeni İşlemci Firması: Hygon

45
4
3
2
2
Üstelik bu firma Intel’in bir numaralı düşmanı AMD’nin Zen mimarisini kullanıyor. Çin, sektörü ele geçiren ABD’li firmaların kökünü kazımaya hazırlanıyor. Hygon’un x86 bitlik Dhyana isimli işlemcilerinin üretimi başladı bile.

Dünyanın iki ticaret devi olan ABD ve Çin, büyük bir ticari savaş başlattı. Bu savaşın çıktılarını demir ve alüminyum ticareti üzerinden Türkiye olarak biz de hissetsek de, işin odağında teknoloji üretimi var. ABD’li firmaların markalama konusunda daha başarılı olup üretim için Asya’lı firmalarla anlaştığını zaten biliyorsunuzdur. Bu nedenle sektörlerin büyük çoğunluğunda ağır toplara sahip ABD, Çin’i ısırarak çetin cevize denk gelmiş gibi görünüyor.

Dünyanın en büyük işlemci üreticisi ola Intel’e karşı bir marka geliştirmek isteyen Çin, devlet kontrolünde AMD’nin Zen mimarisini kullanacak Hygon isimli firmayla ilk işlemcilerini üretmeye başladı bile.

AMD ve Intel’in her ikisi de ABD merkezli şirket olduğu için, bu ticari savaşta Çin’in ABD’yi kalbinden vurmak istediğini söyleyebiliriz. AMD, Çin’li ortaklarına yonga tasarımlarını satmadığını söylemesi de bizi yanıltmasın, üretim aşamasına geçildiyse birşeyler muhakkak görüşülmüştür. 

Geliştirilen x86 Dhyana çiplerinin, AMD’nin EPYC CPU modelleriyle neredeyse aynı oldukları söyleniyor. AMD, ABD’nin son zamanlarda getirdiği ticari düzenlemelerin üzerine çıkan bir şirket. 2016 yılında Çin’li firmalar ile mantıklı ortaklıklar kuran AMD, bu anlaşmalar sayesinde 293 milyon dolar para kazanmıştı. ABD, Çin’li şirketlerin kendi işlemcilerini geliştirmesini engellemek için şirket anlaşmalarına ya da birleşmelerine de yasak getirdi.

Hygon’un yongaları, AMD’nin kasasına yine olumlu yansıyacak. Çünkü firma patenti AMD’ye ait olan Zen mimarisini kurtarıyor. Bu konuda sıkıntıya düşecek asıl şirket ise Intel. Hygon’un amacı, yerli işlemci üretimini olabildiğince arttırarak 2025’te gerçek anlamda bir dev olmak.

Bakalım Hygon’un çıkarttığı işlemcileri AMD ve Intel kadar konuşabilecek miyiz. Biraz zamana ihtiyacımız var.

Kaynak : https://www.techspot.com/news/75399-china-starts-production-amd-based-x86-cpus.html
45
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
45
4
3
2
2