iOS 12 ile Beraber iPhone'da Geçirdiğiniz Zamanı Daha Verimli Hale Getirecek Yeni Özellikler

12
7
4
2
2
iOS 12, kullanıcılara telefonlarındaki aktivitelerini daha verimli bir şekilde yönetmek ve dikkat dağınıklığını azaltmak için yepyeni özellikler sunuyor. Bu özellikler arasında geliştirilmiş "Rahatsız Etme" modundan, "Aktivite Raporları"na kadar pek çok faydalı yenilik bulunuyor.

Kullanıcılarının, ürünleriyle birlikte geçirdikleri zaman konusunda şeffaf veriler sunmak isteyen Apple, iOS 12 ile yepyeni araçlar sunuyor. Araçların eklenmesiyle kullanıcıların, cihaz kullanımları neticesinde dikkat dağınıklığı yaşamamaları ve hem kendileri, hem de aileleri için ekran karşısında geçirilen süreyi daha verimli hale getirmeleri umuluyor.

Bu özelliklerden ilki geliştirilmiş "Rahatsız Etme" özelliği. Halihazırda mevcut olan bu özelliğe yeni eklemeler yapıldı ve "Uyku Zamanı Rahatsız Etme" seçeneği getirildi. Bu seçeneği seçtiğinizde telefonun ekran ışığı kısılıyor ve belirlenen sabah saatlerine kadar kilitli ekranda hiçbir bildirim gösterilmiyor.

Bu özellikle geceleri uyanıp telefona bakarak bildirimleri takılıp uykudan olma gibi durumların önüne geçilmesi hedefleniyor. Seçildiğinde bildirim uyarıları alınmıyor, kilit ekranında sadece saat, tarih ve şarj bilgileri gösteriliyor. Bu moddayken gelen bildirimler, sabah toplu halde gösteriliyor. Ayrıca genel Rahatsız Etme modu da istenilen saatler arasında önceden aktif ve pasif hale gelecek şekilde ayarlanabiliyor.

Bir diğer özellik ise bildirim ayarları. Bu özellikle birlikte her uygulamaya ayrı ayrı seçenekler ekleyebiliyor ve böylece bildirimlerin size nasıl iletileceğini kontrol ederek dikkat dağılmasının önüne geçebiliyorsunuz. Dilediğiniz uygulamaların bildirim göndermesini tamamen engelleyebiliyor veya uyarı vermeden direkt olarak Bildirim Merkezi'ne yollamalarını söyleyebiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra aynı anda birden çok bildirimi görüntüleyip yönetmeyi kolaylaştıran Gruplandırılmış Bildirimler özelliği de kullanıma sunuluyor. 

Bir diğer özellik ise Screen Time. Bu özellik, kullanıcılara telefonlarında ne kadar zaman harcadıklarını ve bu zamanı hangi uygulamalarda geçirdiklerini gösteriyor. Her uygulamada ne kadar zaman geçirdiğinizi görmenin yanı sıra, uygulamaya kaç kere girip çıktığınızı, uygulamadan ortalama kaç bildirim aldığınızı, telefonunuzu günde kaç kere elinize aldığınızı da gösteren özellik; günlük ve haftalık "Etkinlik Raporları" da sunuyor.

"Uygulama Sınırlama" özelliğiyle de uygulamalarda geçireceğiniz sürelere kısıtlar koyabiliyorsunuz. Örneğin günlük Instagram kullanımınıza 45 dakikalık bir sınır koyarsanız, Instagram'da geçirdiğiniz süre 45 dakikaya yaklaşınca bir uyarı alıyorsunuz.

Bu iki özelliği ebeveynler, çocuklarının telefon üzerinde geçirdiği zamanı yönetmek için de kullanabiliyor. Kendi cihazlarından çocuklarının Etkinlik Raporu'nu görüntüleyebilecek olan kullanıcılar, böylece çocuklarının hangi uygulamalarda ne kadar zaman harcadığını görebiliyor ve dilerlerse uygulamalara kullanma süresi sınırı koyabiliyorlar.

Bir diğer yeni özellik ise Downtime. Downtime olarak belirlenen saatler arasında bildirimler gösterilmiyor ve belli uygulamaların üzerinde, kullanımlarına izin verilmediğini gösteren rozetler bulunuyor. Kullanıcılar Telefon gibi önemli uygulamaların, Downtime süresince bile kullanıma açık olmasını seçebiliyorlar. Ebeveynler bu özelliği de çocuklarının cihazlarına erişerek ayarlayabiliyorlar.

12
7
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
12
7
4
2
2