İspanya'nın Yeni Nesil Denizaltılarının Göreve Başlangıç Tarihi, Büyük Bir Hata Sebebiyle Ertelendi

57
2
2
2
0
Daha önce de yaklaşık '100 ton' daha ağır olduğu sonradan fark edildiği için hizmetten çekilen denizaltı haberleri aldığımız İspanya, yine büyük bir aksilik yaşadı.

İspanyol Donanması, bir süredir yeni nesil denizaltılarını sahada kullanmaya başlamayı bekliyordu. Ancak denizaltıların 'rıhtım için fazla büyük' olması sebebiyle görev ertelendi. S-80 tipi bu yeni denizaltılar daha önce de çok ağır oldukları ve suyun üzerinde durmada problem yaşadıkları için geri çekilerek yenilenmişti.

Olması gerekenden 100 ton ağır üretilen denizaltılara bu sorunun çözülebilmesi için hayli para harcandı. Toplam maliyeti 1 milyar euro gibi dudak uçuklatan bir rakam olan bu denizaltılarda yaşanan sorunların çözülmesi içinse ilk etapta ortalama 14 milyon dolar para harcandı ve denizaltının boyunun uzatılmasına karar verildi. Sorun böylece çözülebildi.

İspanyol ordusundan emekli bir yetkili ise yaptığı açıklamada bu 14 milyon dolarlık hatanın sebebinin ondalık sayıda virgülün yanış yere koyulması olduğunu söyledi. Kontroller sırasında da kimse bunu fark etmemişti.

İlk tasarımda denizaltı 71 metre uzunluğunda ve 2200 ton ağırlığındaydı ancak sonrasında hatanın düzeltilebilmesi için gerçekleştirilen işlemler denizaltının boyutunu 81 metreye, ağırlığını da 3300 ton'a çıkarttı. Bu yüzden de bu yeni denizaltılar rıhtımlara sığmıyor. Rıhtımların genişletilip derinleştirilmesi gerekiyor.

İspanyol Savunma Bakanı Margarita Robles de projede bazı hatalar olduğunu ancak çalışmaların devam edeceğini söyledi fakat İspanyol basınına göre bu hatalar proje maliyetini ikiye katladı.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/world-europe-44871788
57
2
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
57
2
2
2
0