İşte AKK'nin Kullanılmadığı Halde Bitmesinin Sebebi!

13
5
1
1
1
Son dönemlerde sıkça dile getirilen birkaç gün içinde download yapılmamasına rağmen biten AKK sebebi ortaya çıktı

Son dönemlerde gerek Türk Telekom, gerek Turkcell Superonline, gerekse Türksat KabloNet kullanıcıları olmak üzere tüm internet servis sağlayıcılarından alınan internette AKK sorunu ortaya çıkmıştı.

Yukarıdaki haberimizde detaylarını görebileceğiniz olayın özeti ise herhangi bir şekilde büyük dosya ya da oyun, program vb indirme yapmayan kullanıcılar Adil Kullanım Kotası/Noktası’nı aşması sebebiyle sorun yaşadı. Biz de ilk tahmin olarak “Acaba Windows güncellemeleri sebebiyle mi oluyor?” diye düşünürken yine kabahatin Windows’ta olduğunu ancak sadece güncelleme olmadığını fark ettik.

AKK Neden Kendi Kendine Aşıyor?

Bu özel haberimizde fark ettiğimiz detaya göre Windows’un muhtemelen Yıl dönümü (Anniversary) Güncellemesi sonrasında eklenen özellik yüzünden PC’leri Windows 10’da güncelleme yapmak için sunucu olarak kullanıyor. Yani nasıl Torrent’te seed dediğimiz olay varsa, Windows 10’da da aynı şekilde sizin cihazınız güncel ise güncellemek isteyen birine kaynak olabiliyorsunuz.

Bu sayede hem güncelleme için download yapan bilgisayarınız, aynı zamanda upload da yaparak diğer Win10 kullanıcılarına veri göndermesine izin veriyor. Böylece download ve upload dahil AKK sınırı belirlemiş olan İSSlerin paketlerinde istemsizce kota aşımı yaparak 3mbps hıza mahkum oluyorsunuz.

Kendi Kendine Aşan AKK Sorunu Nasıl Çözülür?

Hemen şimdi, Windows 10 yüklü bilgisayarınızda Windows Ayarları > Güncelleştirme ve Güvenlik > Gelişmiş Seçenekler > Güncelleştirmelerin Nasıl Teslim Edileceğini Seç bölümüne gelerek “Birden Çok Yerden Güncelleştirmeler” bölümünü “Kapalı” konumuna getirebilirsiniz. Böylece daha ayın başındayken bu ay içinde AKK’yi aşma derdiniz en azından Windows 10 yüzünden olmayacak.

Ancak, gönül ister ki şu AKK belası ortadan kalksa da biz de oyunlarımızı, programlarımızı, işletim sistemi güncellemelerimizi gönül rahatlığıyla yapabilsek. Her zaman olduğu gibi AKK'ye karşı olduğumuzu, adında "Adil" geçip ironik bir şekilde adillikten tamamıyla uzak olan bu sistemi istemediğimizi belirtelim.

Son olarak bu detayı fark edip bizi bilgilendiren Hüseyin Orçun Özcan adlı takipçimize de teşekkür ederiz.

13
5
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
5
1
1
1