Kara Deliğin Yıldızları Nasıl Yuttuğu İlk Kez Görüntülendi!

64
6
6
6
4
Bilim ve uzay dünyasının en büyük merak konularından biri olan kara deliklere dair ilk kez bu kadar net bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Hep merak edilen süreç ilk kez görüntülenmiş oldu.

Bir kara deliğin yıldızı yutuşu 10 sene boyunca gözlemlendi ve 2005'in temmuz ayından 2015'in haziran ayına kadar olan süreci görüntülendi. Açıkçası biz bu süreci 'kara deliğin maddeleri yutması' olarak nitelesek de bu süreç, 'yıldızın parça parça yırtılması' olarak adlandırılıyor.

Tüm bu süreç, Arp 299 olarak adlandırılan çarpışan galaksiler üzerinden gözlemlendi. Bu galaksi yaklaşık 150 milyon ışık yılı uzağımızda ve çekirdeğinde bir kara delik barındırıyor. İnfrared ve radyo sinyalleri barındıran teleskoplarla gözlemlenen bu muhteşem olay saptanırken, galaksideki meteorlar, yıldız ve gezegenlerin Güneş'te olandan tam 20 milyon kat fazlasına sahip olduğu da ortaya çıkmış durumda.

Yukarıdan görebileceğiniz ve 10 senelik görüntülerin hızlandırılmış bir halini izlediğiniz bu kara delik olayı, uzayla ilgili araştırmalarımızda bir ilk olma özelliği taşıyor. On yıllardan beri insanoğlunun uzaya dair en büyük meraklarından olan kara deliklerin bu muhteşem görüntüsünü, William Herschel teleskopu çekti. 2005 yılında Kanarya Adaları'nda kurulan üs üzerinden yapılan gözlemler, 10 senenin sonunda nihayete vardı.

Kara deliğin devasa çekim gücünü en azından yansıyan ışıklar vasıtası ile görebildiğimiz Arp 299-B AT1 galaksisi, halen uzay gözlemcileri tarafından izleniyor. Aynı araştırmacılar önümüzdeki dönemlerde Samanyolu Galaksisi Sagittarius A* üzerinden de görüntüler almayı planlıyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/arp-299-supermassive-black-hole-tidal-disruption-event-relativistic-jet-direct-image
64
6
6
6
4
Emoji İle Tepki Ver
64
6
6
6
4