Sıkça Duyduğunuz Kariyer Anlamında Verilen 5 Yanlış Tavsiyeyi Deşifre Ediyoruz

15
13
5
2
2
İyi bir kariyere sahip olmanız için verilen ancak işlevsellik bazında sınıfta kalan 5 kariyer tavsiyesini sizlere için inceliyoruz.

Malumunuz dünya gençliğinin yegane problemlerinden biri olan kariyer odaklı hayat, ülkemiz içerisinde dünya standartlarından biraz daha zorlu bir süreç. Yoğun bir genç nüfusa sahip olan ülkemizde milyonlarca genç arasından sıyrılarak başarılı bir kariyere sahip olmak gerçek anlamıyla sağlam bir strateji ve kendini geliştirme azmi istiyor. Eğer üniversite çağına yaklaşmış ya da üniversite çağını atlatmış bir yeni mezunsanız çevrenizde size fütursuzca kariyer tavsiyesi veren insanlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Bu yazımızda sizlere kariyer çatısı altında verilen bazı tavsiyelerin ne kadar anlamsız olduğundan ve kariyer anlamında başarılı bir adımın aslında sizin mutluluğunuzdan beslenmesi gerektiğinden bahsedeceğiz. Hazırsanız başlıyoruz.

Üniversite Sonrası İyi Bir İş Bulmak İstiyorsan Mutlaka Staj Yapmalısın

Staj pek tabii gerçek anlamı ile yapılıyorsa size oldukça fazla şey kazandıracaktır ancak yaptığınız staj, kariyerinizi hedeflemiyorsa ya da değer görmediğiniz bir işyerinde staj yapıyorsanız, ayaklı bir fotokopi makinesinin ötesine geçmeniz bir hayli zor. Buradan çıkarılan sonuç; stajınızı staj yapmak için değil kafanızda kurduğunuz kariyere uygunsa gerçekleştirin. Stajın temel aldığı faktör iş deneyimi olduğuna göre asıl amacınız stajla ya da stajsız salt bir iş deneyimi kazanmak olmalı. Kimi durumlarda yaz döneminde yapılan tam zamanlı ya da part-time bir iş, size stajdan çok daha fazlasını kazandırabilir.

Tüm Şirketlere Seri Olarak Başvurup En İyi Maaş Vereni Kabul Et

Bir işe başladığınızda hayatınızın oldukça büyük bir kısmının bu iş üzerinden şekilleneceğini unutmamanız gerekiyor. Elbette maddiyat günümüz koşullarında oldukça önemli olsa da sırf birkaç yüz TL fazla teklif ediyor diye mutsuz olacağınız bir işi seçmek, ruhsal sağlığınıza zarar vereceği gibi bahsi geçen iş yerinde kalacağınız süreyi de bir hayli kısaltabilir. Birkaç ay çalışıp çıktığınız bir işyeri, ne kadar büyük olursa olsun eğer size birşey katmadıysa CV’nizde kara bir leke olarak yer alabilir; daha doğrusu CV’nizde kullanmak istediğiniz şirketten bahsetmemek daha verimli bir yol haline gelebilir.

Girmiş Olduğun Şirkette En Az 3 Yıl Çalış, Sık Dişini

Kariyer anlamında faydalı bir bilgi olsa da aklı başında iş sahipleri tarafından bahsi geçen 3 ya da 6 yılın nasıl geçirildiği daha önemlidir. Görüşmeniz esnasında insan kaynaklarına, geçirdiğiniz 1 yılın son derece verimli olduğunu aktarabileceğinize inanıyorsanız yılların pek de bir anlamı yok. Kendi açınızdan baktığınızda ise size gelişme imkanı vermeyen bir şirkette 3 yıl boyunca aynı tekdüze işi yapmak, çok da anlamlı bir seçime benzemiyor. Yukarıdaki madde ile tezat gibi gözükse de aslında temel noktada benzer bir soru mevcut: Yaptığınız iş size bir şeyler katıyor mu?

Çok İyi Bir Şirkete Başvuruyorsan Ne İş Olursa Yaparım Demelisin

Unutmayın ki kariyer anlamında yaptığınız her adım öyle ya da böyle kimliğinizi etkiler. Size hiçbir şey katmayacak ya da yaparken mutsuz olacağınız bir işte çalışmak; sizi sonu gelmez bir batağın içine çekebilir. Her ne kadar kapı kapıyı açar denilse de o çalıştığınız ve mutsuz olduğunuz büyük şirketteki işiniz sizin ünvanınız haline gelir ve başka bir iş başvurusu yaptığınızda bu ünvandan sıyrılmanız bir hayli zor olabilir. Diğer bir yandan bir iş başvurusunda “Ne iş olursa yaparım!” demek, sizi işveren gözünde son derece değersiz bir hale getirecektir.

Yaptığın İşte En İyisi Ol, Hayatın Mesleğin Olsun

Evet, yaptığı işte en başarılı insan olmak herkesin nihai hedeflerinden biri olabilir ancak unutmayın ki her bir birey başlı başına özeldir. Özellikle kariyer anlamında tam olarak buraya ait değilim dediğiniz bir işte çalışıyorsanız, en iyi olmak için verdiğiniz eforu başka yan işlerde de değerlendirebilirsiniz. Kurumsal bir şirkette muhasebeci olarak çalışırken diğer bir yandan neden serbest çalışan başarılı bir grafik tasarımcı ya da web geliştirici olmayasınız? Üstelik dönem itibari ile her bir ekstra yeteneğin yeni bir değer olduğu günümüzde, her bir fazladan yetenek size mükafat olarak dönecektir.


Sonuç olarak prestijli bir kariyer, günümüz insanlarının en önemli amaçlarından biri olsa da her şeyden önce mutluluğunuzu ön planda tutmak ve bu doğrultuda atılımlarda bulunmak hem kariyeriniz hem de kişiliğiniz adına en doğru adım olacaktır. Emin olun ki yeteneklerinize inandığınız ve hakkınız olduğunu düşündüğünüz ücretle bir işte çalışıyor olmak, bu hayatın verdiği en büyük mükafatlardan birine dönüşecektir.  

15
13
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
15
13
5
2
2