Koca Samanyolu’nun Bir Cam Küreye Sığdığı İnanılmaz Fotoğraf!

59
4
3
1
0
Fotoğraf makinelerinin uzun pozlama seçenekleriyle yıldızları ve Samanyolu Galaksisi’ni fotoğraflamak popüler bir akım haline geldi. Eğer hep aynı fotoğrafları görmekten sıkıldıysanız, bu fotoğraf Samanyolu’nu ilk kez görmüş gibi sizi etkisi altında bırakacak.

İspanyol astronom Juan Carlos Munoz Mateos, evrenin içinde bir üyesi olduğumuz Güneş Sistemi ile birlikte sürüklenen Saman yolunu, dahice bir şekilde fotoğraflamak istedi. Amacı kusursuz bir cam küreyi kullanarak, bütün galaksiyi içine sığdırmaktı. Mateos, kamerasını her zamanki gibi uzun pozlamaya ayarladı, ancak bu kez farklı bir şey daha yaptı. Odağı uzaklara değil, objektifinin önüne yerleştirdiği cam küreye uyguladı. 

Muhtemelen bugüne kadar Samanyolu’na dair hep aynı tarzda fotoğraflar gördünüz. Bir de buna bakın istedik:

Munoz Mateos, dünyanın hemen hemen her bölgesinde ortak gözlemevleri bulunan Avrupa Güney Gözlemevi’nde görev yapıyor. Zaman zaman Şili’deki gelişmiş Paranal Gözlemevi’ne de giden Mateos, son yıllarda yapılan gözlemevi keşiflerinin bir kısmında da rol üstlenmiş. 

Kendisinin çektiği bu fotoğraf ona sadece birkaç dolara mal oldu. Zaten bir makiye sahip olan Mateos’un tek yapması gereken kusursuz bir cam küre almaktı. Bunun için hemen hemen her çeşit malzemenin bulunduğu bit pazarlarından birisini bulması gerekiyordu. Sonuçta sadece birkaç dolara belki de en etkileyici lenslerden birisine sahip oldu.

Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan teleskoplardan birisi, yüksek ve ışıksız bir ortamda olduğu için gezegendeki en güzel uzay gözlem noktalarından birisi. Bu nedenle Mateos, fotoğrafını çekmek için burayı tercih etmiş. 

Çekim sırasında Canon 6D fotoğraf makinesi ve üzerinde 24 mm’lik geniş açılı bir lens kullanan araştırmacı, böylece koca galaksiye bokeh efekti yaparak onu arka planda bulanıklaştırdı. Uzun pozlama süresi olarak da 30 saniyeyi tercih etmişti. 

Koca galaksiyi, zamanın masalsı bir sembolü olan cam küreye sıkıştırmak gerçekten iyi bir fikir.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/this-photograph-of-our-milky-way-galaxy-through-a-crystal-ball-juan-carlos-munoz-mateos
59
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
59
4
3
1
0