Köpeklerin de İnsanlar Gibi Uyurken Öğrenebildikleri Keşfedildi

6
2
1
1
0
Macaristan'da yapılan yeni bir araştırmaya göre köpeklerin de tıpkı insanlar gibi uyurken öğrenebildikleri ortaya çıktı.

15 köpek üzerinde yapılan deneylerde, köpeklerin kafasına yerleştirilen küçük elektrotlarla uyurken beyin aktiviteleri kaydedildi. lektroensefalogramlar (EEG'ler), 3 saatlik uykular sırasında, köpeklerin beyinlerinde 0.5 ila 5 saniye süren kısa, tekrarlanan "yavaş dalga" beyin aktivitesi anıları olduğunu gösterdi.

Rüya görme zamanı olarak bilinen REM uykusu sırasında ortaya çıkan (insanlarda ve sıçanlarda hafıza, öğrenme, genel istihbarat ve sağlıklı yaşlanmayı destekliyor) bu patlamalar, EEG kayıtlarında hızlı, ritmik dalgalar halinde göründükleri için yeni uyku iğneleri olarak adlandırılıyorlar. İnsanlarda ve sıçanlarda olduğu gibi köpeklerin uyku iğneleri de 9 saat ila 16 saatlik uyku arasında kısa kısa oluşuyor. Bilim insanları ayrıca dakika başına işlem sayısının, köpeklerin, yeni, yabancı kelimelerini ne kadar iyi öğrendiğiyle ilişkili olduğunu keşfettiler. 

Scientific Reports'da yayınlanan araştırmalara göre dişi köpeklerde de (tıpkı insanlarda olduğu gibi) erkeklerinkinden dakika başına daha fazla beyin işlemi yaptığı ortaya çıktı. Macarca bilen köpeklere İngilizce sözcüklerin dinletildiği uyku sırasında dişi köpeklerin yaklaşık % 30'u yeni kelimeleri öğrenirken, erkek köpeklerin ise sadece %10'u kendini geliştirebildi. Araştırmacılar, köpeklerin kendi uyku iğnelerimizin işleyişini daha iyi anlamak için iyi bir model olabileceğini söylüyor.

Kaynak : http://www.sciencemag.org/news/2017/10/brain-scans-show-dogs-learn-when-sleeping-just-people
6
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
1
1
0