Mars'ta Nasıl Hayatta Kalabileceğimizi Anlayabilmek İçin 20 Fare Uzaya Gönderildi

21
8
7
4
2
Bu hafta Cuma gününün sabahında, SpaceX uzaya Falcon 9 roketi fırlatarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na gıda ve malzeme gönderimi yaptı. Fakat tüm bu malzemelerin arasında, bazı yolcular da bulunuyordu: 20 adet fare.

Bu laboratuvar farelerinden 10 tanesi, rekor bir süre olan 90 gün boyunca yörüngede yaşamaya devam edecek. Kalan 10 tanesi ise 30 gün sonra Dünya'ya geri gelecek. 

Araştırmacılar bu deney sonucunda, uzay koşullarının farelerin sirkadyen ritmini, yani biyolojik saatlerini nasıl etkilediğini inceleyecek. Bunun yanı sıra farelerin mikrobiyomlarındaki değişimler de kayıt altına alıcak, ek olarak da tüm fizyolojik değişimleri not edilecek.

Deneyde uzaya gönderilmeyen 20 fare daha bulunuyor. Uzaya giden farelerin ikizlerinden oluşan 20 kişilik bu ikinci grup fare ise NASA'nın araştırma merkezinde kalacaklar. Uzaydaki ikiz kardeşleriyle aynı aydınlatmaya, aynı ortam sıcaklığına ve aynı görevlere tabi tutulacak bu fareler, deney bitiminde diğer farelerle karşılaştırılacaklar.

NASA bu ikiz kardeş deneylerini insanlar üzerinde de yürütmüştü. Meşhur deneyde ünlü astronot Scott Kelly, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir yıl geçirmişti. Bu süreçte astronot olan ikizi Mark ise Dünya'da kalmıştı. 1 sene sonra ikizlerin vücutlarında yaşanan değişimler kıyaslandığında, uzaydaki kardeşin genlerinde %7 miktarında değişim olduğu gözlemlenmişti.

Pek tabii ki farelerle insanlar, biyolojik olarak farklı. Yine de fareler üzerindeki bu deneylerde, uzayın canlıların vücutları üzerindeki etkilerinin çok daha net şekilde öğrenilmesi ümit ediliyor. Ayrıca bu tür deneyler, Mars'a gitmeden önce görme kaybı, kanser riski ve psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimali gibi durumlar üzerinde net bilgi sahibi olabilmemiz açısından hayli kritik.

Deneyin nasıl sonuçlanacağı merak konusu, hep beraber bekleyip göreceğiz...

Kaynak : https://futurism.com/astronaut-mice-iss-mars/
21
8
7
4
2
Emoji İle Tepki Ver
21
8
7
4
2