Oyuncuların Gözdesi Mekanik Klavye Nedir? Hangi Switch Daha İyidir?

56
6
6
4
3
Mekanik klavyeler nedir? Neye göre tercih edilir? Switch türleri nelerdir? Hangi oyun türünde hangi switchi kullanmalıyım? gibi sorular için baştan sona bi rehber hazırladık.

İster fanatiği olduğunuz MMO/RPG oyunlardan bi tanesinin yeni açılan serverında çılgınlar gibi level kasıyor olun, ister bi an önce rank atlayıp nooblardan kurtulmak için kill skoru yapmaya çalışın, isterseniz özenle hazırladığınız makroyu çalıştırmak için uğraşın..her ne yaparsak yapalım klavye başında uzun zaman geçiriyoruz. Hatta bir bilgisayarın ana donanımlarından biri klavye diğeri faredir. Bir mouse için nasıl dpi/ağırlık/buton hassasiyeti gibi konularda obsesif olabiliyorsanız, klavye konusunda da öyle olmalısınız. Böylece mekanik klavye dünyasına giriş yapıyoruz.

Mekanik klavyeler anahtar switchler ve metal yaylardan oluşur. Aslında mekanik denilmesinin sebebi fiziksel parçaların birden fazla ve daha kaliteli malzemelerden yapılıyor oluşu. Yoksa her klavyenin kendince bi mekaniği vardır zaten. Diğer klavyeler ise kauçuk malzemeden oluşmaktadır. Normal klavyede hissedilen tuş tepkimesinin fazlasını mekanik klavyede hissedilir. Bu da oyuncu için tatmin olmaktır. Tabi ki bu bahsettiklerimden çok daha fazlası var.

Mekanik switch tarihi

Mekanik klavyeler hakkına bilginiz varsa Cherry MX switchlerin ne olduğunu da biliyorsunuz demektir. Bu switchler Cherry adı verilen bir elektronik firması tarafından üretilmiştir. Bu firma klavye tarihinde önemli yere sahiptir, zira kendileri 1967’den beri klavye üretiyorlar.

MX adını verdikleri switchlerini ürettikten sonra birden popülerleşince 1983 yılında patentini almışlar. Arkasından switchlere isim olarak renk vermişler. Her renk switchin ayrı bir özellik için tasarlanmış. Başlıca switchler; MX kırmızı, siyah, mavi ve kahverengidir. En çok bunlar kullanılmıştır. 2007’de patentlerinin süresi dolmuş ve bunu fırsat bilen büyük firmalar aynı teknolojinin üzerinde hafif değişiklikler uygulayarak kendi switchlerini üretmişlerdir. Devamında IBM, Lexmark, Matias, Alps Electronic gibi firmalar da 1990’ların başından beri üretimini yaptıkları switchlere ağırlık vermişlerdir.

Gelelim oyuncuları en çok ilgilendiren kısıma.

Şimdi mekanik klavyelerin switch açıklamalarında kullanılan teorik terimleri açıklayalım;

Hangi switch klavyeyi alırsanız alın hepsi gaming için idealdir. Çünkü hepsinin ortak özelliği hızlı tepkime ve basıncı doğru iletmedir. Ama yine de biz hangi oyuncu için hangi switch önemlidir buna göre bir liste oluşturalım.

Mekanik klavyelerin önemli özelliklerinden birisi dayanıklı olmalarıdır. Öncelikle standart kauçuk klavyeler 5 milyon tuş ömrüne sahipken, mekanik klavyeler 50 milyona kadar tuş ömrüne sahiptir. Hatta son dönemde çıkan bir Logitech klavyesi ile tuş ömrü 70 milyona ulaşmıştır.

Şimdi size biraz mekanik klavyelerin teknik terimleri hakkında bilgi vereyim sonrasında switch tiplerine bakalım.

Keyswitch ya da switch: Klavyede tuşa basma aksiyonunu tamamlamakta önemli role sahip mikro anahtar.
Keycap: Switchin üzerindeki plastik kapak.
Harekete geçme gücü: Her tuş basımında switchin tepkimesini bilgisayara gönderen güç
Kuvvet: Genelde gücün gramı üzerinden hesaplanır. 1 gram kuvvet aşağı yukarı 1 cN (santiNewton) dur.
Kuvvet eğrisi: Switche basılı olan mesafe üzerinden kuvvet grafiği.
Dış Dip: Switche bastıktan sonra dibe kadar katedilen mesafe.
MX-Mount: Cherry şirketi tarafından üretilmiş monte (mount) edilebilir switchler.
Alps-Mount: Alps Electronic şirketi tarafından üretilmiş monte edilebilir switchler.
Tactile: Switchin hareketi esnasında hissedilen tepki.
Click: Switchin hareketi esnasında hissedilen tepki ve çıkardığı tıklama sesi.
Linear: Switchin hareketi esnasında hissedilen pürüzsüz sessiz tepki.
Histerezis: Çalıştırma noktası ve bitiş noktası (etkiye tepki noktası) eşleşmemesi. Bu sayede ikinci basışta daha hızlı şekilde kaydeder.

Cherry MX Kırmızı ve Siyah Switch

Montaj tipi: Cherry MX
Kuvvet: MX Kırmızı = 45 cN / MX Siyah = 60 cN
Ses: En dipten yukarı doğru gelir, az seslidir.

Uygun olduğu oyun türleri: Genelde FPS oyunlar için en uygun switchdir. Yukarıda bahsettiğimiz histerezis kavramı olmadığı için ikinci vurguyu beklemeden basıncı anında kaydeder. Bu sayede parmağımızı tuştan çekmeden dahi işlem yapmaya devam edebiliriz.

Cherry MX Mavi ve Yeşil Switch

Montaj tipi: Cherry MX
Kuvvet: MX Mavi = 50 cN / MX Yeşil = 80 cN
Ses: En gürültücü switchdir. Özellikle teamspeak’de arkadaşlarınızın kafasını şişirmek istiyorsanız en ideal switch bunlardır.

Uygun olduğu oyun türleri: Genelde yazmanın ağırlık olduğu oyunlarda kullanılır. Yani RTS, MOBA ve MMO türü oyunlar. Hem oyuna devam edip hem de oyun içerisinde arkadaşlarınıza yazabilirsiniz. Bunun nedeni histerezis kavramının olmasıdır. Yani ilk tuş darbesinden sonra ikinciyi yapmanız için switchin hareketini tamamlamasını beklemeniz gerekir. FPS türü oyunlar için uygun değildir.

Cherry MX Kahverengi ve Beyaz

Montaj tipi: Cherry MX
Kuvvet: MX Kahverengi = 45 cN / MX Beyaz = 65 cN
Ses: Sessiz.

Uygun olduğu oyun türleri: Mavi ve yeşil switchler gibidir. Yazarken dibe kadar basmadığınız sürece tuşa sessiz çalışır. Mavi ve yeşilde olduğu gibi bu switchler de sıkça yazdığınız oyunlar için uygundur. Bu switchlerin de histerezis özelliği vardır. Tek farkı mavi ve yeşil switchlere göre biraz daha iyi olması. Ama bu FPS oyunlarda kullanılabileceği anlamına gelmez.

Razer Switchleri

Kailh adı verilen Çinli bir üretici 2007 yılında ilk MX tipi switchlerin üretimini yapan firmadır. Cherry’nin yaptığı gibi onlar da switch tiplerini renk renk ayırmışlardır. Razer bu firma ile çalışarak Razer Yeşili ve Razer Turuncusu adı verilen switchlerini üretmiştir. Bu switchler de Razer’ın Blackwidow serisi klavyelerinde kullanılmaktadır. Firmanın en iyi switchi yeşil switchdir. Orta seviye gürültülüdür, her tip oyun için uygundur. Yaklaşık 60 milyon tuş ömrüne sahiptir. Hızlı tepki verir.

 

Logitech Switchleri

Cherry MX tipi switchleri kullanan bu firma, 2015 yılında G910 denilen klavyesi ile yeni teknolojisini tanıtmıştır. Bu klavyesinde Romer-G adı verilen renksiz bir switch kullanılmıştır. Kauçuk switchler 9.0 ms tepkimeye, standart mekanik switchler 6.7 ms tepkimeye sahipken bu switchin 5.0 ms tepkimesi vardır. Şimdi aklınızdaki soru FPS mi MMO mu? Benim görüşümde ikisi için de en uygun switch diyebilirim. Bu switchin diğerlerine göre tuş ömrü de artırılmıştır. 45 cN kuvvet ile etkinleşen bu switch size anında tepki verir.

 

Yukarıda bahsettiklerim gaming sektöründe gamerlar tarafından benimsenmiş switchlerdir. Bunların haricinde Matias, Alps Electronic, Gateron gibi firmaların da switchleri vardır ama bunlar pek yaygın değildir.

Her ne kadar ilk kullanımda “standart klavye ile mekanik arasında fark yok al ben senelerdir kullanıyorum” diye düşünseniz de, size uygun olan mekanik klavyeyi satın alıp birkaç ay kullandıktan sonra aradaki farkı çok net bir şekilde anlayacaksınız. Fiyatları normal klavyelere göre daha yüksek olmasına karşın daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bir de şöyle düşünün, hergün saatlerce kullandığınız özellikle oyunlarda aksiyona girdiğiniz esnada en büyük dostunuzun iyi bir ekipman olması önemlidir.

Ucuz etin yahnisi olmaz :)

BONUS

Ayrıca hemen aşağıdaki videoyu izleyerek dünyanın en ince dönüştürülebilir dizüstü bilgisayarı Lenovo Yoga 900 ile tanışabilirsiniz.

56
6
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
56
6
6
4
3