MIT Füzyon Reaktörü, Kapatılmadan Önceki Gün Dünya Rekoru Kırdı

0
0
0
0
0
MIT füzyon reaktörü, Atomik Enerji Kurumu tarafından bütçe yetersizliği sebebiyle kapatılmadan bir gün önce plazma basıncı rekoru kırdı!

Geleceğin temiz ve güçlü enerji kaynağı olan füzyon enerjisi, yıldızlarda gerçekleşen tepkimelerin bir benzerinin yeryüzünde gerçekleştirilmesiyle oluşturuluyor. Yeryüzünde Güneş’teki sıcaklık ve basınca ulaşmak için ise her gün çalışılarak farkı cihazlar inşa ediliyor.

Massachusetts Instute of Technology, yani MIT, Alcator C-Mod tokamak türü füzyon reaktörüyle tam 23 yıldır çalışmalarını sürdürüyor ve füzyon alanına büyük katkılar sağlıyordu.

Fransa’da şuan inşası devam eden devasa füzyon reaktörü ITER, Atomik Enerji Kurumu tarafından destekleniyor ve tam 30 milyar dolarlık bir bütçeye sahip. Aynı kurum tarafından desteklenen MIT reaktörü ise para sıkıntısı nedeniyle artık kapatılıyor ve kaynaklar yeni devasa reaktöre aktarılıyor.

Füzyon olayı, basitçe iki hidrojen atomunun birleşerek helyum atomunu oluşturmasıdır. Bu olay sırasında ortaya çıkan enerji çok yüksek ve tamamen atıksız olduğu için füzyon geleceğin enerjisi oluyor. Sorun şu ki, bu olayın gerçekleşmesi için gazların aşırı yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda bulundurulması gerekiyor. 100 milyon santigrat dereceye kadar ısıtılan gaz, serbestçe dolaşan proton nötron elektron plazmasına dönüşüyor. MIT başta olmak üzere bu yeni inşa edilen reaktörde de kullanılan mimari, tokamak, basitçe simit şeklinde bir yapıyı oluşturuyor. İnanılmaz güçlü mıknatıslar yardımıyla plazma etrafta bir çember halinde dönüyor ve dağılıp enerjinin kaybolması engelleniyor.

Bu kısa(!) bilgilendirmeden sonra rekor kırma olayına geri dönersek, MIT reaktöründe ilk kez plazma 2 atmosfer basınç altında 35 milyon santigrat dereceye kadar ısıtıldı. Daha önce hiç bir reaktörde ulaşılamayan bu seviyeler, geleceğin enerjisine olan güveni bir nebze arttırdı ve o günlerin çok da uzakta olmadığını bize gösterdi.

Her ne kadar inşası ve elde edilmesi zor da olsa, dünya üzerinde Güneş’i canlandırmak, bir çok şeye değer olacaktır.

Kaynak : http://gizmodo.com/mits-fusion-reactor-broke-a-world-record-right-before-t-1787891931
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0