NASA, Güneş Sistemimizin Koruyucu Kalkanı Heliosferi İncelemeye Hazırlanıyor

16
5
1
0
0
NASA, 2024 senesinde 'Güneş baloncuğu' olarak da bilinen ve güneş sistemimizin koruyucu kalkanı olarak görev yapan heliosferi inceleyeceklerini açıkladı.

Heliosfer, şimdiye kadar nasıl çalıştığını tam olarak anlayamadığımız bir şekilde sistemimizi dış uzaydan gelebilecek pek çok tehlikeye karşı koruyor. NASA'lı bilim insanları da heliosferin yapısını anlamanın uzay keşiflerinde pek çok anlamda fayda sağlayacağını düşünerek 2024'te gerçekleşmesi beklenen yeni bir proje oluşturmuşlar.

Yıldızlararası Haritalama ve Hızlandırma Probu (IMAP) adı verilen yeni NASA projesi sayesinde, heliosferin tüm gezegenleri uzaydan gelen yoğun radyasyona ve yüksek enerjisel kozmik ışınlara karşı nasıl koruduğu anlaşılacak. IMAP, heliosferi meydana getiren manyetik parçacıklardan örnekler toplayacak ve kalkanın yapısını inceleycek.

NASA'nın Washington'daki Bilim Misyonu Direktör Yardımcısı Dennis Andrucyk, 1 Haziran Cuma günü yaptığı açıklamada, IMAP'in bu “kozmik filtrenin” nasıl çalıştığına dair anlayışımızı genişletmek için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Andrucyk'a göre IMAP sayesinde gelecekte derin uzaya yapacağımız yolculukların önü açılacak.

Araştırma, dünyadan yaklaşık olarak 1,5 milyon kilometre uzaklıkta yer alan Earth-sun Lagrange Point 1 isimli bölgede başlayacak. IMAP, bölgede yer alan parçacıkları inceleyebilmek için 10 farklı araç kullanacak. Fırlatma aracı maliyeti dışında 492 milyon dolarlık bir bütçe ile gerçekleştirilecek olan çalışmayı Princeton Üniversitesi'nden David McComas yönetecek. Verileri ise Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı inceleyecek.

Kaynak : https://www.space.com/40772-solar-system-bubble-nasa-imap-mission.html
16
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
5
1
0
0