NASA: “Kara Delikler, Aşırı Yemek Yiyen Bir İnsan Gibi Davranıyor!”

1
1
0
0
0
NASA, bir kara deliğin yıldızı yuttuktan sonra etrafa yaydığı tozu kızılötesi ölçümleme aracı ile ölçtü. Buna göre kara delikler, tıpkı çok yiyip istifra eden bir insan gibi davranıyorlar.

Diyelim ki sabit fiyatlı açık büfe yemek satan bir lokantaya gittiniz. İş bu ya; ücretin sabit, yiyeceklerin sınırsız olması sizi gaza getirdi ve alabildiğine yediniz. Akşam eve gelince mide bulantısı ile kendinizi zorla lavaboya attınız ve sonuç olarak istifra ettiniz.

İşte NASA’ya göre karadelikler tam olarak böyle davranıyorlar. Koca bir yıldızı yuttuklarında öyle bir enerji açığa çıkarıyorlar ki, bunun bir kısmı yalnızca radyasyondan oluşuyor. Aslında bir insanın kusması gibi kusuyorlar, yalnızca çıkardıkları atık ateşten oluşuyor. Yapılan iki çalışma ile karadeliklerin etrafındaki yıldız tozu ve galaksilerarası sürtünme ele alındı. Araştırmacılar, kara deliklerin bu reaksiyonunu yakın bir zaman önce keşfettiler.

NASA’nın kızılötesi geniş alan taraması yapabilen WISE isimli aracıyla “sıcak toz” isimli ve yutma işinden sonra birkaç milyon millik alanda oluşturduğu çeper ölçüldü. John Hopkins Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışma yapan Sjoert van Velzen, “Kara delik ateş kusarak kendisi ve yıldız tozu çeperi arasındaki her şeyi yok etti ” dedi. Bu çalışma, yıldız bozulması hakkında bilgilerimizi önemli ölçüde tazeledi.

Kaynak : http://www.theladbible.com/now/interesting-this-black-hole-is-the-universes-ultimate-savage-20161127
1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0