Nesnelerin Kızılötesi Kameralardan Gizlenmesini Sağlayan Ultra İnce Materyal Geliştirildi

18
5
2
2
0
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yeni bir araştırma sonucu, bilim insanları maddeyi mevcut olanlara oranla çok daha başarılı gizleyebilen bir materyal geliştirildi.

İnsan vücudu ve pek çok 'ısı yayan' farklı madde, görüntüleme yöntemi olarak ısıyı esas alan kızılötesi kameralar tarafından tespit edilir. Ancak bilim ve teknolojinin gelişimiyle birlikte kızılötesi kameraların algılamasını engelleyen farklı materyal geliştirildi. Özellikle askeri alanda kullanılan bu materyaller, çok ağır metal yeleklerden veya termal battaniyeler gibi çok da kullanışlı olmayan malzemelerden ibaretti.

Kızılötesi kameralar tarafından görüntülenmeyi engelleme konusu kritik olduğu için, pek çok araştırma devam ediyor ve son olarak ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmacılar, çok daha kolay ve etkili bir şekilde insanları ve nesneleri kızılötesi kameralardan gizleyen bir malzeme geliştirdi.

Araştırmacılar, ışığı çok iyi emdiği için güneş panellerinde de tercih edilen siyah silikonu kullanarak ürettikleri bu yeni malzemeye 'gizlilik levhası' adını vermişler. Siyah silikonun ısı emme gücü uzun zamandır bilinse de Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Hongrui Jiang ve ekibi test edene kadar, bu konuda kullanmak kimsenin aklına gelmemişti.

Silikonun kızılötesi emilimini artırmak için gümüş nanoparçacıklar kullanıldı. Malzemenin uzun ömürlü olması ve tutulan ısının serbest kalmasına yardımcı olmak için ise hava kanallarından oluşan esnek bir destek birimi geliştirildi.

Araştırma ve geliştirme sürecinin sonunda ise kalınlığı 1 milimetrenin altında olan ve kızılötesi ışığın %94'ünü emebilen bir materyal ortaya çıktı. Hem hafif hem de dayanıklı olan bu yeni malzeme sayesinde insanları ve nesnelerin kızılötesi kameralar karşısında görünmez olması sağlanmış oldu. Ekip aynı zamanda, bu levhanın kızılötesi ışınları yanıltan farklı bir versiyonu üzerinde de çalışıyor.

Kameraları aldatmak için elektronik ısıtma elemanlarının eklendiği bu versiyondaysa; çevrelenen nesnenin, kızılötesi kameralar tarafından bambaşka bir nesne olarak görüntülenmesini sağlanıyor. Her iki prototipte oldukça ilgi çekici ve ekip yakın zamanda daha büyük versiyonları üretmeyi hedefliyor.

18
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
18
5
2
2
0