Nobel Ödüllü Ekonomist: Bitcoin, Suç Örgütlerinin İşini Kolaylaştırıyor

11
4
2
0
0
ABD’li Nobel Ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, en değerli kripto para birimi olan Bitcoin hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kendisi, mucidi hala belli olmayan bu kripto paranın suç örgütlerine kapı açtığını söylüyor.

Modern ekonominin önde gelen bilim simalarından olan Joseph Stiglitz, Bitcoin hakkında fikirlerini bir kez daha aktardı. Kendisinin son derece hassas görüşlerine geçmeden önce, bu açıklamaların tüm kripto para sektörüne ve diğer birimlere ilişkin değil, sadece Bitcoin üzerine olduğunun notunu düşmekte fayda var. 

Financial News’a yaptığı açıklamada Stiglitz tam olarak şunları söyledi:

“Şeffaf bir bankacılık sistemi yaratmaya çalışıyorsanız, gizlilik temelli bir ödeme sistemini destekleyemezsiniz. Bitcoin gibi bir delik açtığınızda bütün kötü aktiviteler, bu delik üzerinden gerçekleşir ve hiçbir hükümet buna izin veremez.”

Ardından Bitcoin ile ilgili beklenen değişim süreçlerini değerlendiren Stiglitz, kripto para piyasaarın büyümesiyle otoritelerin, yeni düzenlemeler yapabileceğini söyledi. Stiglitz, “Piyasalar önemli noktaya geldiklerinde otoriteler yumruklarını masaya vuracaktır.” diyerek önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesi muhtemel yasaklamaları ve radikal düzenlemeleri hedef gösterdi.

Hindistan ve Çin gibi Bitcoin’in fazlasıyla tercih edildiği ülkelerde yaşanması muhtemel olan regülasyonlar, bütün kripto para piyasasını olumsuz şekilde etkileyecektir. Devletler bir şekilde merkezi olmayan ekonomik modelin önüne geçmek istiyorlar. Çünkü otoritelerin gücünü perçinleyen en önemli etmen ekonomik kontrol mekanizmalarına sahip olmaları. Hiç bir devlet ya da şirket, kendi ekonomisinin kontrolünü ademi merkeziyetçi bir modelle şekillendirmek istemez. Bu nedenle günümüzde zaten büyük suç örgütlerine kaynaklık eden yasal para birimleri, kripto paralar karşısında melek gibi gösterilebilir. 

Joseph Stiglitz gibi önemli ekonomistlerin görüşleri, araştırmaları ve raporları, her zaman ciddi bir çıkış noktası sunar. 

Kaynak : http://www.fortuneturkey.com/bitcoin-suc-orgutlerine-kapi-aciyor-54432
11
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
4
2
0
0