Öğrencilere Kötü Haber: Periyodik Tablo Değişti!

4
1
1
1
0
Uluslararası Kimya Kuruluşu, bugün resmen periyodik tablonun değiştiğini açıkladı. Yakın zamanda bulunan bazı elementlerin isimleri de kesinleşti.

Eski periyodik tablolarınızı atın, çünkü yenisi geliyor! 2017 yılında kesinleşen bu durumun nedeni, tabloya 4 yeni elementin girmesi. Evet, doğada bilmediğimiz dört element varmış. Bunlar; “Nihonyum”, “Moskovyum”, “Tenessin” ve “Oganesson” olarak okunuyor, sembolleri ise “Nh”, “Mc”, “Ts”, “Og” olacak.

Geçtiğimiz yılın başından bu yana, yeni elementler keşfedildiği haberleri geliyordu. Ancak IUPAC isimli uluslararası kimya kuruluşundan resmi açıklama yeni geldi. Örgütün bugün yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “5 aylık bir inceleme sonucunda kaşiflerin teklif ettiği isimler incelendi ve uygun bulundu. Geleneksel yöntem bozulmadı ve element isimleri ya kaşiflerinin isimleri ya da yaşadıkları coğrafi yer ve bölgelere göre verildi. Tarihsel ve kimyasal tutarlılığı yansıtmak için özelliklerine göre sonuna ‘ium’ ve ‘inve’ gibi ekler getirildi.

113. element Nihonyum, 115. element Moskovyum, 117. element Tennesine ve 118. element Oganesson olacak. Bu elementler ilk bulunduğunda geçici isimler atanmış, sırasıyla; Uut, Uup, Uus ve Uuo sembolleri ile anılmaktaydılar. Keşifleri yapanlar Amerikan, Rus ve Japon bilim insanları. Aralarında 83 yaşındaki Rus fizikçi Oganessian’da var. Kendi adını taşıyan bir element bulan bilim insanı, bu yaşında böyle bir başarı yakaladığı için çok mutlu.

Periyodik tablonuzu yakın zamanda mutlaka yenileyin!

Kaynak : http://www.sciencealert.com/it-s-official-your-periodic-table-is-now-obsolete
4
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
4
1
1
1
0