Oturduğunuz Yerin 750 Milyon Yıl Önceki Halini Gösteren İnteraktif Harita

73
27
7
5
3
Artık hepimizin evinde ve cebinde birden fazla harita kontrolü yapabileceğimiz cihaz var. Peki bu cihazlar aracılığıyla bulunduğumuz bölgenin geçmişine doğru zaman yolculuğu yapsaydık? Sizi 750 milyon yıl öncesine kadar götürebilen bir örnekle karşınızdayız.

Yıllar içerisinde oturduğunuz yerin adresi değişmiş olabilir. Siz nasıl hayatınızda pek çok kez yer değiştiriyorsanız -yani sabit değilseniz- Dünya’nın da sabit olmadığını düşünmelisiniz. En azından içi sıvı magmayla dolu olan bir gezegenin gofret gibi ince kabuğu üzerinde yaşıyoruz. Altımızdaki sıcak denizler ise aklınıza gelmeyecek kadar hareketliler. Depremler, volkan faciaları ise bu hareketliliğin dışarıya yansıyan kısımları. 

Dünya’nın gelişimi sırasında kıtaların bir arada olduğu halini derslerde defalarca duymuş, internette görmüş olabilirsiniz. Pangea adı verilen bu ana kara zamanla depremlerle ayrıldı. Günümüzde hala kıtalar birbirlerinden uzaklaşmaya ve bazı bölgelerde de yaklaşmaya devam ediyorlar. 

Sizi 750 milyon yıl kadar geriye götürecek bu interaktif harita, yaşadığız bölgenin geçmişte nerede olduğunu görmenizi sağlıyor:

Yukarıdaki örnekte, Dünya’nın bundan 750 milyon yıl öncesini görüyorsunuz. Siteye giriş yaptığınız anda varsayılan olarak dinozorların yok oldukları döneme, 240 milyon yıl öncesine ayarlanmış bir çizelgeyle karşılaşıyorsunuz. Sol süt köşede yer alan arama bölümünden dilediğiniz konumu istediğiniz zaman dilimini seçtiğiniz sayfa üzerinden aratabilirsiniz. Burada gözden kaçmaması gereken önemli bir detay var: Eğer girdiniz konum seçtiğiniz tarih aralığında bir kara parçası değilse, yani su altındaysa bulunamıyor. Örneğin İstanbul araması yaptığınızda en erken 90 milyon yıl öncesindeki kayıtlarla harekete geçiyorsunuz. 

90 milyon yıldan günümüze doğru İstanbul’un ve Türkiye’nin nasıl şekillendiğini gör bu ufak çizelgeyi hazırladık:

66 milyon yıl öncesi:

50 milyon yıl öncesi:

35 milyon yıl öncesi:

20 Milyon yıl öncesi:

Günümüz:

İnsanların şu ana kadar tespit edilen kanıtlara göre 200 milyon yıldır yeryüzünde bulunduklarını düşünürsek, geriye kalan milyonlarca yılda bu karaların tek sahibinin yaban hayatı olduğunu anlıyoruz. 

Siteyi hazırlayıp faaliyete sunan Webster, bu sistem için jeologların takip ettikleri tektonik verileri kullandığını söylüyor. 

Siteye ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli. 

Kaynak : http://www.alphr.com/science/1009599/earth-through-time-address-map
73
27
7
5
3
Emoji İle Tepki Ver
73
27
7
5
3