Oyun Severler Buraya: Oyun Motorlarının Nasıl Çalıştığını Anlatıyoruz

2
0
0
0
0
Oyun motoru nedir? Nasıl Çalışır? Piyasadaki en önemlileri hangileridir?

Şirketler sürekli olarak oyun motorlarının gücüyle; nasıl hızlı ve verimli çalıştığıyla, nasıl hatasız olduğuyla övünürler. Peki ya “Oyun Motoru” denilen şey tam olarak nedir?

Oyun motoru bir tür “framework”, yani yazılım geliştiricilere ve oyun tasarımcılarına bir dizi özellik sunan bir çerçeve programdır. Grafikleri derleme, çarpışmaları ayarlama, hafıza kullanımını kontrol etme gibi temel görevlerin yanında birçok ek görev de yaparlar.

Oyun motorları temelde beş ana bileşenden oluşur: oyunun mantıksal tasarımı, grafik derleme motoru, ses derleyici motor, fizik motoru, yapay zeka modülü. Tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran oyun motorları, kolaylıkla yeni oyunlar yaratabilmenizi sağlıyorlar. Ama kendinize en uygun olanı seçmelisiniz. Aşağıda en çok tercih edilen bazılarını listeledik.

Unity

Sade arayüzü ve uygun programlama dil seçenekleri ile gözde araçlardan biri. C# veya Javascript dillerinden birini seçip birçok ortam için oyun geliştirebilirsiniz. Bunların arasında Android, iOS ve tabiki PC’ler var. Ücretsiz versiyonu da mevcut.

Unreal Game Engine

Borderlands 2, Street Fighter 5 gibi birçok oyun bu motorla geliştirildi. Grafik konusunda çok detaylı derleme imkanı veren bir grafik derleme motoru var. Unreal da ücretsiz bir versiyon piyasaya sürmüş.

GameMaker Studio

Birçok kişi GameMaker’ı gerçek bir oyun motoru kabul etmese de piyasadaki oyunların onlarcası onunla yapılmış durumda. Programlama bilginiz olmasa bile, sürükle bırak yöntemi ile oyunlar yapabiliyor; hızlıca piyasaya sürebiliyorsunuz. Diğer oyun motorları gibi ücretsiz versiyonu mecvut.

Kaynak : http://interestingengineering.com/how-game-engines-work/
2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0