Psikolojik Rahatsızlıkların Mimari Çizimlerle Açıklandığı 16 Tasarım!

6
6
4
3
2
Sadece sıradan bir ev grafiğinin 16 farklı psikolojik rahatsızlığı nasıl açıkladığına göz atın. Şahane eserler üzerine düzinelerce bilimsel çalışma bulunan hastalıkları tek karede açıklıyor.

Zihinsel rahatsızlık ya da bozukluklar bir ev olarak hayal edilseydi nasıl olurlardı?

Tasarımcı Federico Babina, Archaeatric adlı projesinde bu soruya cevap aramaya çalışmış. 16 farklı psikolojik koşulun, çeşitli onarım aşamalarındaki mimarlık çalışmaları olarak tasvir edildiği bir dizi eseri meydana getirmiş. Tasarımlar cılız bir soyutlukta, ancak zihinsel rahatsızlıkların acısı ile yaşayan herkes oldukça yüksek doğruluklarda kendisine yer bulmuş.

Barselona'da çalışan dijital sanatçının YouTube sayfasına gönderilen animasyonlu bir video, görüntülerin etkisini daha da yoğunlaştırıyor. Fakat video esnasında verilen bütün rahatsızlıkların açıklamalarını hemen aşağıda grafikleriyle beraber veriyoruz.

Anksiyete bozukluğu:

Anksiyete bozukluğu ya da kaygı bozukluğu kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen çeşitli korku, kaygı veya anksiyete bozukluklarına verilen genel kapsamlı bir addır[1]. Bu tür bozuklukların toplumun %18'ini etkilediğine inanılmaktadır.

Depresyon:

Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, veya Klinik depresyon, en az iki hafta boyunca, farklı türden günlük hadise ve tecrübeler karşısında, sabit bir şekilde düşük ruh halinde bulunulması ile karakterize edilen bir zihinsel hastalıktır.[1] Hastalık, ancak bir uzman tarafından tıbbi teşhisi konulabilecek bir hastalıktır. Hastalık, halk arasında kullanılan depresif olma durumu ile alakalı olmayıp, bu ruh hallerinden her yönden ve tamamen ayrılan bir hastalık türüdür.

İnsomnia:

İnsomnia ya da uyuyamama hastalığı, bir uyku sorunudur. Uykuya dalamama ya da gece boyunca sürekli uyuyamama sorunlarını barındırır. Hastalar genel olarak, gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamamaktan ya da yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamamaktan yakınırlar.

Demans ya da Bunama:

Demans ya da halk arasındaki adıyla bunama, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olup kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun ileri aşamalarında kişi zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybeder.

Şizofreni:

Hastalık, algılama ve düşünme yetilerinde meydana gelen bozukluklara bağlı olarak kişinin davranışlarında da değişime, bozulmalara yol açar. Bu bozulmalar neticesinde şizofreni hastası, kendisini rahatsız etmeye başlayan dış dünyadan bağımsız, kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi kendine yeni bir dünya kurmasına yol açar.

Obsesif Kompulsif Rahatsızlık:

Daha önceleri zorlama saplantılar olan bu hastalığın adı bugün, kısaltılmış şekli OCD olan Zihinsel Zorlama Takıntılar /Saplantılar (Obsesif Kompulsif Rahatsızlık) adını aldı. Obsesif, saplantılı, sabit fikirli, kompulsiyon da zorlayıcı his, zorlayıcı davranış anlamına gelir.

Otizm:

Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. 

Alzheimer:

Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir. Bu hastalığı ilk olarak Alois Alzheimer tanımlamıştır.

Bipolar Bozukluk:

Bipolar bozukluk, belirtileri bir dönem yüksek ruh halli maniye ve bir dönem düşük ruh halli majör depresif bozukluğa benzer olmak üzere, kişinin duygudurumunda aşırı ve zıt yönlü değişiklikler tecrübe etmesi ile karakterize edilen bir zihinsel hastalıktır.

Fobiler:

Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi hali. Fobi kelimesi, Yunanca Phobos kelimesinden gelir. Phobos, Yunan mitolojisinde korku tanrısıdır.

Paranoya:

Paranoya, aşırı endişe veya korkuyla karakterize edilen, sıkça mantıksız kuruntularla bilinen bir rahatsızlıktır. Paranoya çoğu zaman şizofreni gibi psikotik hastalıklarla iç içedir. Bununla birlikte seyrek olarak, paranoyak kişilik bozukluğu gibi, psikotik olmayan, diğer durumlarda da gözlenebilir.

Disleksi:

Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biridir. Asıl sorunları hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksi olan kişiler her şeyi unutur ve dil ile ilgili derslerde sıkıntı çektikleri bilinmektedir. Bazıları okul zamanında hızlı konuşabilir. İnsanlar da onları pek dikkate almazlar. Normal bir insan okuma, yazma ve anlama gibi eylemler için beyninin sol ön lobunu kullanır.

Yeme Bozuklukları:

Yeme bozuklukları, yetersiz ya da aşırı gıda alımı içerebilen, diğer yandan ruhsal etkilere dayanan ve fiziksel sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır.

Disosyatif Bozukluklar:

Disosiyatif bozukluklar, kişide kimlik, bellek, algı ve çevre ile ilgili duyumlar gibi normalde bir bütün halinde çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulmasıdır. Dissosiyasyon çoğunlukla travmaya karşı bir savunma düzeneği olarak ortaya çıkar. Hastalık bu şekilde travmadan kaçmayı sağlarken aynı zamanda travmanın kişinin yaşamı üzerindeki etkisini de geciktirir.

Hiperseksüalite:

Hiperseksüalite, cinsel dürtüleri çok artmış ya da cinsel aktivitesi son derece sık veya aniden beliren kişiler için kullanılan terimdir. Hiperseksüaliteye bazı tıbbi durum ve uygulamalar neden olabilmesine rağmen, çoğu durumda nedeni bilinmemektedir.

Narkolepsi:

Narkolepsi, gündüz aşırı uyku eğilimi - Excessive Daytime Sleepiness (EDS) - ile karakterize edilen nöropsikiyatrik bir durumdur. Uyku felci (Sleep Paralise), katapleksi ve hipnogojik halüsinasyonlar ise bu hastalığın uzantısında ortaya çıkan diğer bozukluklardır.

Kaynak : http://www.boredpanda.com/architectual-mental-illness-illustrations-archiatric-federico-babina/
6
6
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
6
6
4
3
2