Samsung'un Katlanabilir Akıllı Telefonuyla İlgili Fikir Sahibi Olmanızı Sağlayacak 3 Tasarım

25
8
8
4
3
Samsung'un katlanabilir akıllı telefonu Galaxy X'e dair söylentiler uzun zamandır gündemi meşgul ediyor. Fakat hala yanıt bulmamış bir soru bulunuyor; Galaxy X nasıl katlanacak?

Samsung’un katlanabilir bir akıllı telefon üzerinde çalıştığını ve bu telefonu 2019’un ilk aylarında tanıtacağı hepimizin malumu. Katlanabilir akıllı telefon fikri pek çok kişiyi heyecanlandırsa da aslında çoğumuz böyle bir telefonun neye benzeyeceğini bilmiyoruz. Android Authority, sızdırılan patent görselleri ve piyasada dolaşan spekülasyonlara dayanarak Galaxy X olarak adlandırılması beklenen Samsung’un katlanabilir akıllı telefonunun neye benzeyeceğine dair bazı tahminlerde bulundu.

Çoğu kişi, Samsung’un cihazın ortasında bir menteşe yerleştirerek cihazı ortadan ikiye katlayacağını düşünüyor. Bunun tamamen mantıksız bir fikir olduğunu söyleyemeyiz. Fakat Android Authority’ye göre Samsung, katlanabilir akıllı telefonunun çok daha işlevsel olmasını istiyor. Bu nedenle Samsung’un önünde katlanabilir akıllı telefon için üç seçenek bulunuyor:

  • Z şeklinde, üç kez katlanabilen bir akıllı telefon.
  • Ekranın ¾’ü açıkta kalacak şekilde cihazın üst kısmını içe doğru katlama.
  • Ekranın ⅓’ü açıkta kalacak şekilde cihazın üst kısmını içe doğru katlama.

Yukarıda belirtilen üç seçeneğin de kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Samsung’un direkt olarak cihazı ikiye katlamak yerine böyle seçenekleri gözden geçirmesinin nedeni ise cihaz katlıyken dahi kullanıcıların faydalanabileceği bir ekran bırakmak. Böylece kullanıcılar katlı olan cihazı açamayacakları durumda da akıllı telefonu kullanabilecekler.

Seçenek 1

Birinci seçenekte cihazın üst kısmı içe, alt kısmı ise dışa katlanacak ve cihaz üç katlı kalın ama küçük bir cihaza dönüşecek. Sorun şu ki Samsung, bu teknolojiyi kusursuz olarak ticari bir ürüne yerleştirse dahi 7 inçlik bir ekrana sahip cihaz üçe katlandığında kullanıcıya 2 inçe yakın boyutlarda bir ekran kalacak. Bu boyutlarda bir ekranın da kullanıcıya çok ciddi bir faydası olacağını düşünmüyorum. Belki always on display özelliği için kullanılabilir. Fakat daha da önemlisi böyle bir tasarım, batarya dahil tüm telefon bileşenlerini ciddi şekilde küçültmeyi gerektireceğinden uygulanması pek de kolay değil.

Seçenek 2

Bu seçenek, Samsung’un amacına en uygun seçenek olarak göze çarpıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi şirket, katlanabilir akıllı telefonu tasarlarken kullanıcıların telefonu tamamen açmadan da cihazdan faydalanabilmesini istiyor. Bu seçenekte cihazın üst kısmı katlandığında ekranın ¾’ü açıkta kalmaya devam ediyor. Böylece gelen bir mesaja yanıt vermek ya da bildirimleri kontrol etmek için katlı olan bölümü açmaya ihtiyaç duymuyorsunuz. Ayrıca cihazın katlı olduğu durumlarda arka kamera öne doğru baktığından ön kameraya olan ihtiyaç ortadan kalkıyor ve çerçevesiz bir cihaz tasarımı daha kolay hale geliyor.

Seçenek 3

Bu seçenek temel olarak ilk iki seçeneğin karışımı bir duruma sahip. Cihaz ikinci seçenekte olduğu gibi bir kez katlanıyor fakat ilk seçenekte olduğu gibi ekranın ⅓’ü açıkta kalıyor. Böyle bir tasarımda çift arka kamera kullanıcıya dönük olacağından mükemmele yakın kalitede selfieler çekilebilir. Fakat ekranın çok küçük bir kısmı açıkta kalacağından ilk seçenekte olduğu gibi kullanıcıya ciddi bir fayda sağlamayacaktır. Belki bildirimleri kontrol etmeye ya da always on display özelliği için kullanılabilir.

Açıkçası katlanabilir akıllı telefon tasarımı için Samsung’un önünde pek çok farklı seçenek bulunuyor. Fakat şirket telefon katlı haldeyken tamamen kullanılamaz hale gelmesini istemediğinden seçenekleri bir miktar azalıyor. Sizce Samsung nasıl bir katlanabilir akıllı telefon üretmeli?

Kaynak : https://www.androidauthority.com/galaxy-x-folding-design-animation-883190/
25
8
8
4
3
Emoji İle Tepki Ver
25
8
8
4
3