Silahlı Kuvvetlere ‘Böcek Drone’lar’ Geliyor!

0
0
0
0
0
Güvenlik güçlerinin gün geçtikçe kullanım alanına soktuğu drone’lar, getirilen yeniliklerle birlikte çok daha etkili bir silah haline dönüştürülecek.

Drone’lar, artık savaş alanlarındaki en kilit rolü üstlenen savunma araçları olmaya başladılar. Bu anlamda bazı çalışmalar içerisinde bulunan Savunma Sanayii Müsteşarlığı, nano ve çok rotorlu vurucu drone araştırmaları için bazı dokümanlar yayınladı. Bu dokümanlardan yola çıkarak ilgili firmalar, kendi bünyelerindeki araçlarla ilgili envanterleri müsteşarlığa bildirecek ve toplanan bilgiler üzerinden yürütülecek çalışmalarla nihai karar verilecek.

Hantal ve gelenekselleşmiş mekanik sistemler yerine elektronik ve nanometre boyutlarında çalışan sistemlere ağırlık veren savunma sanayisi, kullanım alanı giderek yaygınlaşan drone’lar üzerinde de bir takım değişikliklere gidecek. Drone dendiğinde akıllara boyutları büyük olan araçlar geliyor olsa da savunma sanayisi, uzunluğu 15 santimetrenin ve 20 gramın altındaki nano drone örneklerini oluşturmaya başladı. ‘Böcek İHA (insansız hava aracı)’ olarak adlandırılan bu araçlar, kolay kamufle olmalarının yanı sıra tespit edilmeleri zor bir yapıya sahipler. Çalışma sistemleri sebebiyle çıplak gözle görülmeleri de zorlaşacak olan Böcek İHA’ların bazı zamanlarda (daha çok doğal koşullar göz önüne alındığında) hiç görülemeyeceği belirtiliyor.

Nano boyutları sebebiyle cebe sığması ve dolayısıyla taşıması da kolay olan Böcek İHA’lar, basit kullanımı sebebiyle daha az eğitim ve pilotaj deneyimi gerektiriyor. Ayrıca ekonomik olmaları da cabası.

Böcek İHA’lardan arama kurtarma, kapalı ya da kalabalık alanlarda keşif, büyük engeller için çevrenin analiz edilmesi, olay yeri inceleme ve yakın gözetleme gibi fonksiyonları üzerinden faydalanılması bekleniyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0