Steam Deck Geliyor: Özellikleri, Çıkış Tarihi ve Oyunları Dahil Tüm Detaylar

37
7
3
2
1
Valve’ın el konsolu pazarına giriş cihazı olan Steam Deck, duyurulmasının üzerinden çok zaman geçmeden raflarda yerini alacak. Biz de çıkmasına az bir zaman olan Steam Deck’i fiyatı, özellikleri, oyunları ve tasarımı gibi tüm yönleriyle ele alıyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Valve beklenmedik zamanlarda beklenmedik hareketler yapmasıyla ünlü bir firma olma yolunda yepyeni bir adım atarak ansızın bir el konsolu duyurdu. Valve’ın adeta ekmek kapısı olan Steam ismi, bu sefer de bir el konsoluna isim babası oldu. Biz de Steam Deck ismiyle karşımıza çıkan ve gündemi adeta silip süpüren bu cihaz hakkında bildiğimiz her şeyi bir yazıda derleyelim dedik.

Yazımızda Steam Deck’in teknik özellikleri üzerinden beklenilen oyun performansı, konsolun hangi oyunları destekleyeceği, tasarımı, çıkış tarihi ve fiyatı gibi detaylara yakından bakıyoruz. Son olarak da beklenildiği gibi Nintendo Switch’e bir rakip olup olmayacağıyla ilgili görüşümüzü paylaşıyoruz. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan konsolun teknik özellikleriyle başlayalım.

Steam Deck teknik özellikleri:

  • Genişlik: 29,8 cm, Yükseklik: 17,7 cm, Derinlik: 4,9 cm
  • Ağırlık: 669 gram (yaklaşık)
  • İşlemci: AMD Zen 2 4 çekirdek/8 iş parçacığı, 2,4-3,5 GHz
  • Ekran kartı: AMD RDNA 2 1,0-1,6 teraflop
  • Bellek: 16 GB LPDDR5
  • Depolama: 64 GB EMMC / 256 GB NVMe SSD / 512 GB NVMe SSD
    • Depolama “yüksek hızlı” MicroSD kartlarla artırılabilecek
  • Ekran çözünürlüğü: 1280 x 800
  • Ekran boyutu: 7 inç
  • Parlaklık: 400 nit
  • Yenileme hızı: 60 Hz
  • Bağlantı seçenekleri: Bluetooth 5.0, 2,4 ya da 5,0 GHz çift bantlı kablosuz
  • Ses: Stereo hoparlörler, çift mikrofon, 3,5 mm jak girişi
  • Güç girişi: 45W USB Type-C
  • Pil ömrü: 2-8 saat
  • İşletim sistemi: SteamOS 3.0

steam deck

Şimdi Steam Deck’ten nasıl bir oyun performansı beklememiz gerektiğini anlamak adına konsolda yer alan en önemli iki parçayı, yani işlemciyi ve ekran kartını bir masaya yatıralım. İşlemci tarafında AMD’nin Zen 2 mimarisinin kullanıldığını görüyoruz. Bu mimariyle yapılacak olan bir işlemcinin, 2019 yılında piyasaya sürülmeye başlanan Ryzen 3000 serisi işlemcilerle ile benzer güçte olacağını söyleyebiliriz.

Ekran kartı tarafında ise 2021 yılında piyasaya sürülen Radeon RX 6000 serisi ekran kartlarıyla başa baş bir model kullanılacağı anlaşılıyor. Ekran kartı toplamda sekiz adet RDNA 2 işlem biriminden oluşuyor. RDNA 2 mimarisi, ışın izlemeyi destekleyen bir mimari. Ancak ekran kartının gücü, ışın izleme teknolojisini kaldırabilecek gibi görünmüyor.

Tabii kafaların karışmasına sebep olan bir unsurdan da bahsetmeden geçmeyelim. Bu güçte bileşenler genellikle Full HD veya 2K çözünürlüklerde oyun oynamak için kullanılıyor. Steam Deck’te 7 inçlik, 1280 x 800 çözünürlükte bir ekran yer alacağı için ortaya çıkacak olan muazzam piksel sayısı farkı, Steam Deck’in beklentilerin üzerinde bir oyun performansı yakalamasına da sebep olabilir. Steam Deck’in oyun performansı hakkında kesin bir şey söyleyebilmek için ‘benchmark’ testlerini beklememiz gerekecek.

Steam Deck tasarımı:

steam deck tasarımı

Steam Deck bir el konsoluna göre ilk bakışta kaba görünen bir tasarıma sahip. Valve’ın bu konuyla ilgili yaptığı açıklama, tasarımın uzun süren oyun maratonlarına uygun, ergonomik bir yapıda olmasını istemeleriymiş. Ne oynandığına göre iki saatte bitebilecek bir pil söz konusuyken uzun süren oyun maratonlarından kastın ne olduğu konusunu sizlere bırakıyoruz…

Tasarımdan devam edecek olursak Steam Deck’te 7 inçlik dokunmatik bir ekran olacak. Konsolun ön yüzünde ise klasikleşen ok tuşları, dörtlü tuş takımı ve iki analog çubuk, analog çubukların altında yer alan iki ‘trackpad’, sağda ve solda ikişer tane olmak üzere toplamda dört adet tetik tuşu yer alacak. Konsolun arka tarafında ise orta ve yüzük parmaklarıyla kullanılabilmesi için yerleştirildiğini düşündüğümüz dört adet tuş yer alıyor.

Steam Deck oyunları:

steam deck oyunları

Açıklanan bilgilere göre Steam Deck üzerinde Steam kütüphanemizde yer alan her oyunu oynayabileceğiz. Peki bu tarz açıklamaların istisnaları olmadığını bugüne kadar hiç gördük mü? Pek sanmıyoruz. Steam Deck özelinde ise bu istisnalar Destiny, Apex, PUBG ve Rainbow Six Siege gibi Steam’in en çok oynanan oyunlarından bazılarını kapsıyor. Evet, Steam Deck ile bu oyunları oynamak şimdilik mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Böyle bir durum oluşmasının sebebi ise Steam Deck’in kullanacağı işletim sistemi. SteamOS ismi verilen işletim sistemi şimdilik bazı oyunlarla uyumlu değil. Valve işletim sisteminin uyumluluk seviyesini artırmak için Proton ismi verilen bir özelliğe başvuracak. Proton, Windows’ta çalışan uygulamaların farklı işletim sistemleri üzerinde de çalıştırılabilmesini sağlayan bir teknoloji. ProtonDB internet sitesine girdiğimiz zaman da görüyoruz ki yukarıda saydığımız oyunlar, Proton ile de çalışamıyor.

Her şeye rağmen istenilen oyunu oynayabilmek için kullanılabilecek bir yöntem var gibi gözüküyor ancak gerçek hayatta ne kadar etkili olacağı henüz bilinmiyor. O yöntem de şu: Steam Deck her ne kadar bir el konsolu olarak adlandırılsa da aslında temel seviyede bakıldığında bir bilgisayar. Valve da bunun farkında olarak cihaza Windows işletim sistemi yüklenmesinin önüne bir engel koymayacak. Haliyle Windows’ta çalışan her oyuna da erişim imkanı olacak.

Steam deck çıkış tarihi:

steam deck

Valve, Steam Deck’in çıkış tarihi olarak Aralık 2021’in planlandığını açıkladı. Ancak göz önünde bulundurulması gereken bazı unsurlar var: Mevcut pandemi şartları nedeniyle oluşan tedarik sıkıntısı ve bu sıkıntıyı fırsat bilen karaborsacılar… Valve bu sıkıntılardan haberdar olduğu için Steam Deck’i bir rezervasyon sistemiyle satıyor.

Rezervasyon yaptırılabilen ülkeler arasında ise ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avrupa bölgesi yer alıyor. Türkiye üzerinden ise şu anda rezervasyon yapılamıyor. Yani cihazın açıklanan çıkış tarihi Aralık 2021 olsa dahi ülkemiz içinde Steam Deck’i kullanabilmek için daha uzun bir süre bekleyeceğimizi söyleyebiliriz.

Steam Deck fiyatı:

steam deck arayüzü

  • 64 GB sürüm 399 dolar,
  • 256 GB sürüm 529 dolar,
  • 512 GB sürüm 649 dolar

Teknik özellikler kısmında da belirttiğimiz gibi Steam Deck üç farklı depolama kapasitesine sahip üç farklı sürümle piyasaya sürülecek. En düşük model olan 64 GB’lık sürüm eMMC teknolojisini kullandığı için, NVMe SSD kullanan diğer sürümlere göre çok daha yavaş bir performans göstermesi bekleniyor. Aynı zamanda MicroSD kart ile depolama alanı artırılabilecek olsa da bir hafıza kartıyla da SSD hızına erişmek pek mümkün görünmüyor.

Steam Deck, Nintendo Switch’e rakip olmaya mı geliyor?

steam deck

Steam Deck her ne kadar bir bilgisayar olsa da aynı zamanda el konsolu olması yönüyle Nintendo Switch ile de bir rekabet içinde olması bekleniyor. Ortada böyle bir rekabet olup olmayacağını anlamak için gözden geçirmemiz gereken bazı detaylar var. Bu detaylardan birincisi Nintendo Switch ve Steam Deck’in bambaşka oyun kataloglarına sahip olması. O yüzden aslında aynı kişinin iki konsola da sahip olması önünde hiçbir engel yok.

Steam Deck’in Nintendo Switch’in önünü kesebileceği noktalardan biri aslen bilgisayar ve ana akım oyun konsollarına çıkış yapmasına karşın sonrasında Switch’e de gelerek büyük sükse yapmayı başaran oyunlar. Geçmişte The Witcher 3 gibi iddialı yapımlar Switch için de çıkarak Switch özelinde yüksek satış rakamlarına ulaştı. Steam Deck, Nintendo Switch’e göre çok daha güçlü bir el konsolu olacağı için bu tarz oyunlar Steam Deck’te tercih edilebilir. Haliyle de Nintendo Switch tarafında üçüncü parti oyunların satış rakamlarında ciddi azalmalar yaşanabilir.

steam deck arka tuşlar

Nintendo Switch’in Steam Deck karşısındaki güçlü tarafı ise Switch’in her zaman güçlü olmasını sağlayan özel oyunları. Sırf bu oyunlar için Nintendo Switch alan insanlar olduğunu göz önünde bulundurursak Steam Deck’in Nintendo Switch satışlarına olumsuz yönde bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Ancak nihai olarak Nintendo Switch ve Steam Deck birer rakip olmaktan çok birer alternatif olarak piyasada yer alacaklar.

Adeta yoktan var olan Steam Deck hakkında bilinen her detayı derlediğimiz yazımızın burada sonuna geliyoruz. Önümüzdeki dönemde Steam Deck hakkında yeni bilgiler paylaşılacak ve aklımızdaki soru işaretleri de bir bir yok olacak. Sizler de bu yeni el konsolu hakkında beklentilerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

37
7
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
37
7
3
2
1