Süpersonik Uçakların Geleceği Nasıl Şekillenecek?

10
8
3
1
0
Ses hızının üzerine çıkmak, beraberinde yoğun sonik patlamaları getiriyor ve bu patlamaların oluşturduğu ses hayli yüksek.

Uçaklar uzun yıllardır ses hızının üstüne çıkabliyor. Ancak bu teknolojinin yolcu taşımada kullanılması yasaklı çünkü ses hızının üstüne çıkma esnasında ortaya çıkan sonik patlama sesleri aşırı yüksek ve rahatsız edici. Hal böyle olunca da bu teknoloji bir süredir rafa kaldırılmış durumdaydı fakat son yıllarda 'sessiz süpersonik uçak' konusu gündeme geldiğinden beri hayli gelişme kaydedildi ve pek çok şirket sessiz süpersonik uçak yarışına girdi bile.

NASA da bu alana öncülük edenlerden ve bu konuyla ilgili uzun zamandır üzerinde çalıştığı projeleri var. Tabii ki projenin kilit noktası da uçakların seslerinin mümkün olduğunca kısılması ve NASA'nın bu konuda hedefi 'bir arabanın kapısının kapanması kadar sessiz' uçaklar üretmek. Fakat bu o kadar da kolay değil çünkü uçağın tasarımından motoruna kadar pek çok alanda büyük yenilikler yapılması gerekiyor.

Peki bu uçakların sesinin kısılması neden bu kadar önemli?

Aslında burada en önemli gerekçe bu aşırı yüksek patlama sesinin, uçuşun gerçekleştiği bölgelerde yaşayan kitlelere verdiği rahatsızlık. Tepenizde sürekli oldukça yüksek bir patlama sesi duymak, hem tedirgin edici hem de bir süre sonra muhtemelen işkenceye dönüşecektir. Süpersonik uçaklarla ilk uçuşların gerçekleştiği yıllarda da insanlar şikayette bulununca bu uçuşlar yasaklandı ve o günden bu güne durumda bir değişim olmadı.

Fakat süpersonik uçaklar, yolculuk süresini yarı yarıya düşürecek kapasitede ve bu yüzden de defter hiçbir zaman kapanmamıştı. Şimdi de NASA, 2021'den itibaren ABD'de pek çok kentte yeni sessiz süpersonik uçaklarını test ederek 2025'e kadar çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor. Eğer bu gerçekleşirse de artık ses hızından daha hızlı yolculuk yapmak mümkün olacak. Fakat NASA, teknik konuların yanında bazı hukuki işlemlerle de uğraşacak.

Bunun yanında konunun bir de maliyet boyutu var. Çünkü süpersonik uçakların boyutları özel tasarımları sebebiyle limitli ve daha fazla büyütülemiyor. Bu da süpersonik uçuşların gerçekleşmeye başlasa bile uzunca süre 'lüks' olarak görüleceğini gösteriyor. Halkın daha hızlı uçmak için ne kadar parayı gözden çıkaracağı da bir muamma ama yine de çalışmalar önemli çünkü bu adım atılmadan sonrakine geçemeyeceğimizi biliyoruz.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/why-nasas-new-supersonic-x-plane-needs-to-beat-the-boom
10
8
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
8
3
1
0