Tartışma Yaratacak Araştırma: Bitcoin’in Rekor Fiyatı Aslında Bir Balon muydu?

12
3
1
1
0
Finansal piyasalarda yapılan sahtekarlıklara yönelik araştırmalar yürüten iki bilim insanı, yeni yayınladığı araştırma raporunda Bitcoin’in 2017 yılı sonlarında yakaladığı rekor fiyatları konu aldı. Kendisine göre söz konusu rekor değerlerin yarısı tam anlamıyla bir balon. Peki neden?

Texas Üniversitesi’nde görevli olan finans profesörü John Griffin ve lisans öğrencisi Amin Shams, Bitcoin hakkın en çok merak edilen sorulardan birisine bilimsel açıdan yaklaştıkları bir çalışmayla cevap verdiler. Bilim insanları, Aralık 2017’de 20.000 dolar barajını aşan Bitcoin’in değerini, yatırımcılarden gelen taleplerin yansıması olmadığını söylüyorlar. 

İkiliye göre kripto para finansmanları için çalışan en büyük borsalardan birisi olan Bitfinex, Bitcoin’in fiyat manipülasyonunda ana aktör olarak görev yaptı. Karayipler’de ve Asya’da ofisleri bulunan bu borsa şirketi, New York Times başta olmak üzere çeşitli basın kuruluşları tarafından yapılan endişe verici haberlerin ardından ABD’de yasaklanmıştı.

Prof. Griffin, Bitfinex’e giren ve çıkan kirpto para miktarlarını inceleme altına aldı. Bu borsada işlem yapan bir veya birkaç kişinin başarılı bir şekilde diğer borsalara da sızdıkları anlaşıldı. Bu sayede fiyatları yükseltmeyi başardılar. İşlemler yapılırken Bitfinex’in sahipleri tarafından oluşturulan ikincil bir kripto para birimi kullanıldı. Yani dolar ya da yasal mevzuatı olan herhangi bir para birimi işlemlerde kullanılmadı.

Griffin, “Geçen yıl muazzam fiyat artışları oldu ve bu araştırma, manipülasyonun fiyat artışlarında büyük rol oynadığını gösteriyor” dedi. Bitfinex yöneticileri geçmişte, Bitcoin’in herhangi bir manipülasyon içerisinde olduğu iddialarını reddettiler. Şirket neredeyse suçlama niteliğindeki 66 sayfalık araştırma makalesinin ardından hiçbir yoruma cevap vermedi. 

Söz konusu araştırma kapsamında bilim insanlarının sundukları kanıt niteliği taşıyacak e-posta adresleri ya da belgeler yok. Araştırmacılar, kripto paraların temelinde yatan ve milyonlarca işlemin kaydedildiği Blok Zinciri defterlerine güveniyorlar. Onlara göre şüpheli faaliyetlerin izini burada sürmek mümkün.

Sadece Bitfinex tarafından listelenen Tether, bilim insanlarının bir numaralı dijital şüphelisi oldu:

Bitfinex, dolar karşısında alım ve satıma başka hiçbir borsa kuruluşunun açmadığı bir kripto para birimi olan Tether’e sahip. Ona karşı yapılan bu özel muamele, bilim insanlarının dikkatini çekti. Bitcoin'in 2017'deki fiyatındaki artışın yarısının, Tether'ın genellikle fiyatında düşüş yaşandığı sırada olduğunu açığa çıkarttılar. Bitcoin dalgalanmalarının Tether ile bir ilişkisi olduğu üzerinde durdular. 

Araştırmacılara göre, Ether ve Zcash gibi Tether ile satın alınabilen diğer büyük kripto para birimleri, söz konusu dönemlerde Bitcoin'den daha hızlı yükseldiler. İkilinin çalışması, alanında uzman pek çok akademisyen tarafından “güvenilir, ancak daha çok veriye ihtiyacı var” şeklinde benzer yorumlar aldı. 

Daha önce yapılan bir başka araştırmaya göre, Bitcoin’in 2013 yılında yaşadığı fiyat artışının arkasından Mt. Gox krizinin izleri çıkmıştı. Bakalım Bitcoin’in değer değişimleri hakkında daha detaylı açıklamalar gelecek mi. Gözler hem diğer ekonomistlerde hem de Bitfinex yetkililerinde. 

Kaynak : https://www.nytimes.com/2018/06/13/technology/bitcoin-price-manipulation.html
12
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
3
1
1
0