Teknoloji, Mülteci Krizinin Çözümü İçin Nasıl Kullanılabilir?

14
2
1
0
0
Mülteci krizi, ülkemizde ve dünyada son yıllarda büyük bir sorun haline gelmiş durumda, ancak teknolojinin bu soruna çare olacağı düşünülüyor.

Günümüzde, her ne kadar bize fiziksel olarak uzak gelse de pek çok savaş devam ediyor. Etkilerini ise en çok, yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan mülteciler yaşıyor. Ülkemizde de gündemi sıkça meşgul eden bu konu, henüz çözülmekten çok uzak, çünkü aslında 'biz' ve 'onlar' sınırından bir adım öteye gidebilmiş değiliz.

Peki tüm dünyayı ilgilendiren bu sorun nasıl çözülecek? Aslında bu sorunun birkaç öncelikli ve basit cevabı var. Yapılması gereken ilk şey, toplumda dayanağı olmadan hızla yayılan önyargılardan kurtulabilmek ve empati kurmayı en azından denemek. Şiddet dolu eylemler ve ölüm kapılarına yaklaştıkça, o insanların evlerini neden terk etmek zorunda kaldıklarını anlamaya çalışmak..

Suriye'de yaşanan savaş sırasında yaşananları düşünecek olursak da insanların ilk seçenek olarak sınırlardan ölüm kalım savaşı vererek geçmeyi seçmediğini tahmin etmek sanırım zor olmaz. Ancak yapılan her vize başvurusu reddedildiğinde ve iki seçenek arasında kalındığında, savaşı yaşamaktansa sınırlara sığınmak, tercih edilesi olan seçenek oluyor.

Biz tüm önyargılarımızı yıkarak, ülkelerinden uzakta yaşamaya çalışan o insanları anlamaya çalışırsak, geriye çözüm için daha büyük, ancak daha etkili bir adım kalıyor. Bu da devletlerin ellerindeki tüm imkanları kullanarak bu sorunu çözmeye çalışması. Bu noktada akla gelen ancak henüz çok da değerlendirilmemiş bir konu var; teknoloji. 

Rana Novack isimli IBM Mülteci ve Göç Tahmin Analisti, bu konuda bir çalışma yürütmeyi planladı. Çalışma, tahmin analizleri yaptıkları projeleri mülteci sorununa uyarlayarak, gelecekte yaşanacak olası göçleri tahmin edip, önlem almayı öneriyor. Bu sayede insani ihtiyaçların önceden belirlenerek karşılanması, göç yollarının güvenli hale gelmesi ve konaklama sorunun çözülmesi bekleniyor.

Yani aslında olası bir savaş durumunda, savaş halindeki ülkeden iltica edecek insanları önceden belirlemenin çok da zor olmadığı düşünülüyor ve dünya genelinde IBM, şu an bu projenin yürütücüsü konumunda. Umarım gelecekte daha da gelişmiş teknolojilerle, tüm dünyada benzer sorunları yaşayan ve tek gayesi hayatta kalmak olan insanlara sistematik bir şekilde yardımcı olabiliriz.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/sc/how-to-predict-the-next-refugee-crisis-2018-6?utm_source=feedly&utm_medium=referral
14
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
1
0
0