Teknolojinin Kalbi Olacak Yeni Silikon Vadisi Bu Sefer Afrika'da Kurulabilir

12
4
4
2
0
Renkli hamaklar, masa tenisleri ve metropoldeki teknoloji merkezleri hiç şüphesiz ki Silikon Vadisi’nde olabilecek şeyler. Peki, Nijerya gibi ülkeler teknolojinin merkezi olsaydı o zaman durum nasıl olurdu?

Nijerya, gelişmekte olan teknolojinin ve ucuz işçiliğin merkezlerinden birisi olmaya aday. 186 milyonluk genç ve girişken nüfusu ile bu ülke, teknoloji devlerinin dikkatlerini son zamanlarda üzerine çekiyor ve bir yatırım bölgesi olarak görülüyor. Nitekim Nijerya’nın Başkan Yardımcısı Yemi Osinbajo’nun Kaliforniya’da bulunduğu sırada ABD, teknoloji yatırımcılarına dördüncü sanayi devrimini başlatması için çağrıda bulunmuştu.

Elbette sadece Nijerya değil, Afrika kıtasındaki bazı diğer ülkelerde yatırımcıların dikkatini çekiyor. Hatta geçtiğimiz ay Google, Gana’nın başkenti Accra’da ilk yapay zeka laboratuvarını açacağını açıklamıştı. Bu ülkelerin sahip olduğu demokratik özellikler bu konuda en büyük öncü. Günümüzde Afrika Kıtası’ndaki nüfusun 1.2 milyar olduğu tahmin ediliyor. Bunların %60’ı 24 yaşın altında ve 2050 yılına kadar BM verilerine göre bu sayı 2.4 milyara ulaşacak.

Daniel Ives isimli bir teknoloji araştırmacısının yaptığı açıklamaya göre, Facebook, Amazon, Netflix ve Apple gibi köklü firmalarının büyümelerinin önemli bir kısmı uluslararası yatırımlardan geliyor. Zira Facebook Nijerya’da daimi bir ofisi olmadığı için NG Hub (Nijerya sosyal ağı) üzerinden hizmet veriyor.

Nijerya hükümetinden gelen açıklamalara göre devlet, kendi topraklarında ve dünyanın her yerinde daha fazla erişim sağlamak için Google’ın “Gelecekte Milyarlarca Kullanıcı” planına dahil olarak bu projeyi destekleyeceklerini açıklamıştı. Afrika ülkelerinde ümit vadeden sektör elbette yalnızca teknoloji değil. Zira sağlıktan çiftçiliğe kadar her alanda bir devrim yaratma potansiyeli ülke topraklarında yatmakta.

Halkın bazı kesimi tarafından gelen “Siber sömürgecilik” tepkileri ise Addis Ababa Üniversitesi'nde dil teknolojisi okuyan doktora öğrencisi Tewodros Abebe tarafından “Afrikalılar çözüm üretmekten sorumlu olmalı” denilerek reddedildi. Kendileri dahil olmadıkça problemlerin çözülemeyeceğini belirten Abebe, Facebook ve Google’ın yaptıkları şeyin siber sömürgecilik olmadığını belirtti.

Afrika’daki teknoloji sektörü büyüdükçe cep telefonu kullanımı da hızla artıyor. Bu konuda hükümetin vatandaşların kişisel verilerini korumaya yönelik baskıları da aynı yönde çoğalmakta. Bu konuyla ilgili Cenevre'de ki World Wide Web Vakfı'ndan dijital eşitlik için kampanya yapan Renata Avila, Afrika’nın yatırıma ihtiyacı olduğunu ve endüstrilerin bu bölgede gelişmesi gerektiğini, bunlarında küçük bir gözetim ile beraber yapılabileceğini ve insanların sömürülere karşı savunmasız olduğunu vurguladı.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-silicon-valley-eyes-africa-tech.html
12
4
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
4
2
0