Tonlarca Ağırlıktaki Uçakların Nasıl Havada Kalabildiğinin Açıklaması: Airfoil

30
16
4
3
2
Airfoil; İsviçreli matematikçi ve fizikçi Daniel Bernoulli'nin formülize ettiği, doğa yasasının, belki de en yararlı ve görkemli mühendislik ve teknoloji yansımasıdır.

Bernoulli, çok sayıda söyleminin yanı sıra, sürekli akış olan bir sistemde, herhangi bir kontrol kesitine giren debi ile çıkan debi'nin değişmezliğini de anlatır.

Bu önemli kaide, uçağın kanatlarının ön tarafından giren birim zamandaki hava miktarının (bkz: Debi) arka taraftan, yani kanadı terk ettiği noktadan geçen hava miktarına eşit olması gerektiğini öngörür.

Öyle de olması icap eder tabii! Ancak, mühendisler bu kaideyi avantaja çevirmek için kanadın üst yüzeyinde basitçe bir bombe vermek suretiyle havanın kat edeceği yolu uzattılar. Böylelikle, üst yüzeydeki havanın - alt yüzeyde daha kısa yoldan giden havaya yetişmek için süratini arttırması gerekti. Sisteme giriş-çıkış debileri eşit olmalıydı çünkü.

Hız arttığında, yine Bernouilli'ye göre basıncı azalır. Kanadın üst kısmında, alt kısma kıyasla çok alçak bir basınç meydana geldiğinden; kanat da her madde gibi basıncın yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere doğru hareket eder, yani yukarı doğru.

Nitekim bunu, çok basit bir deneyle gözlemleyebilmek de mümkün... Bir tane mendili, iki parmağınızla tutup alt dudağınıza, mendil aşağı sarkacak biçimde sabitleyin. Sonra ileri doğru üflemeye başlayın... 

Mendilin aşağı sarkan kısmı, havanın hızlı estiği yere doğru havalanacaktır.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/koca-koca-ucaklarin-nasil-havada-kaldigini-aciklayan-olay-airfoil
30
16
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
30
16
4
3
2