Türk Mühendislerin Geliştirdiği Yerli Lazer Silah İlk Testini Tamamladı

142
7
4
3
0
TÜBİTAK BİLGEM'in IŞIN Projesi kapsamında geliştirdiği IŞIN Lazer Sistemi ve ARMOL, ilk testlerini başarıyla gerçekleştirdi. BİLGEM'in yıl sonuna kadar projenin ilk aşamasını tamamlaması bekleniyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na bağlı (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan sabit ya da hareketli hedeflerin tespit edilmesini, takibini ve imhasını sağlayacak, yüksek isabetli, tek atım maliyeti düşük ve yüksek güçlü bir lazer sisteminin geliştirilmesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile koordinasyon halinde yürütülen Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Geliştirilmesi (IŞIN) Projesi kapsamında 20 kilowatt güce sahip Işın Lazer Sistemi ile 1,25 kilowatt gücünde Araca Monteli Fiber Lazer Sistemi (ARMOL) geliştirdi.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir'in de katıldığı atış testleri, TÜBİTAK BİLGEM’in projede ne kadar ileri bir seviyeye geldiğini gözler önüne serdi. 20 kilowattlık (4x5 kilowatt) lazer güç kaynağı, belirlenen hedefleri başarıyla imha etmeyi başardı. Atış testleri sırasında gemi zırlarında kullanılan 22mm’lik çelik, 500 metre mesafeden başarıyla tahrip edildi. Proje tamamlandığında milli yüksek güçlü lazer sisteminin üretilmesi amaçlanıyor. Geliştirilen 20 kilowattlık lazer güç kaynağı 1500 metre mesafeye kadar saniyede 20 metre hızla ilerleyen 3 milimetre cidar kalınlığına sahip çelik hedefleri 10 saniye içinde imha edebilecek.

IŞIN Projesi'nin alt iş paketi olarak geliştirilen ARMOL ise Otokar tarafından üretilen Cobra-1 adlı araca entegre edildi. Cobra-1 üzerindeki ARMOL ile yapılan test atışlarında ise 3mm’lik karbon çeliği 500 metre mesafeden tahrip edildi. Yaklaşık 400 kilogram ağırlığa sahip olan ARMOL’un ilerleyen dönemde hava taşıtlarına entegre edilmesi de planlanıyor. IŞIN Projesi'nin ilk aşaması olan sistem doğrulamaları, bileşenlerin entegrasyonu gibi faaliyetler bu yılın sonuna kadar tamamlanacak. Yılın geri kalanında ASELSAN tarafından geliştirilen Hedef Takip Sistemi, lazer sistemine entegre edilecek. Projenin ikinci aşamasında ise hem IŞIN Lazer Sistemi hem de ARMOL’un geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılmasına, ayrıca sistem bileşenlerinin tümüyle yerlileştirilmesine odaklanılacak.

142
7
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
142
7
4
3
0