16
6
2
1
0

Webtekno olarak Barcelona'da düzenlenen MWC 2018 fuarındaki incelemelerimiz devam ediyor. Ekibimiz son olarak, Turkcell tarafından geliştirilen akıllı baston WeWalk'u ve Hayal Ortağım uygulamasını inceledi.

Turkcell tarafından geliştirilen ve engelsiz bir dünyanın oluşturulabilmesi için oldukça güzel bir adım olan "Hayal Ortağım" uygulaması, birçok alanda görme engelli bireylere yardımcı oluyor. Hayal Ortağım uygulamasının temelde iki hedefi bulunuyor: görme engelli insanların bilgiye daha hızlı ulaşması  ve görme engelli insanların sosyal hayata eşit bir şekilde katılması. Bu bağlamda da çalışmalarını sürdüren Turkcell, 3 başlık altında hizmet sunuyor: Kapalı alanlarda navigasyon, sesli betimleme teknolojisi ve ulaşım.

Bu sistemlerin her biri, görme engellilerin hayatın normal akışına dahil olması için oldukça büyük önem taşıyor. Sinemaya gittiklerinde, yapay zeka destekli sesli betimleme uygulaması, detayları kaçıran görme engelli bireylere, sahnede diyalog olmasa dahi, çok detaylı bir anlatım gerçekleştirebiliyor. Ulaşım teknolojisi ise, belediye otobüsleriyle entegre bir şekilde taşıyor ve görme engellilerin şehir içi seyahatleri daha kolay hale geliyor. Navigasyon sayesinde de kapalı alanlarda (AVM ve Müze gibi) görme engelli bireyler kimseye ihtiyaç duymadan gitmek istedikleri ya da görmek istedikleri yerden detaylı bilgi alabiliyorlar.

Son olarak bu uygulama gelişimine devam ederken görme engelliler için geliştirilen akıllı baston WeWalk ile birlikte kullanılabilir hale getirilecek. Böylelikle görme engelli bireyler cep telefonlarını çıkarmadan akıllı baston aracılığıyla uygulamayı kullanabilecek.

16
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
6
2
1
0