Türkiye’den Neden Bir Elon Musk Çıkmıyor? İşte Cevabı

2
1
0
0
0
Türkiye’den Neden Bir Elon Musk Çıkmıyor? İşte Cevabı
Teknolojiyle ilgilenen herkesin adını en azından bir kez duyduğu girişimci Elon Musk gibi bir yeteneğin neden Türkiye’den çıkmadığı sorusunun cevabı ve yapılması gerekenler.

Elon Musk için Snapchat’e gelen yeni bir filtreden ya da Twitter’daki karakter sayısının arttırılmasından daha insan odaklı icatlara imza atan bir girişimci tanımını yapsak sanıyorum yanılmış olmayız. Bundan 13 yıl önce kurduğu elektrikli otomobil şirketi Tesla ile petrol bağımlılığına başkaldırıyı başlatan kişi olan Musk, uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ile uzaya göndereceği uydu sayesinde Afrika’daki çocuklara internet erişimi sağlamayı ve Mars’a koloni kurmayı hedefliyor.

Elon Musk’ın 17 yaşındayken kendi kendine yazılım kodlamayı öğrenirken ABD’ye göçen bir Güney Afrikalı olduğunu da belirtelim. Ekonomik açıdan benzerlik gösterdiğimiz Güney Afrika’dan Elon Musk çıkıyor da Türkiye’den neden bu zamana kadar böyle bir isim çıkmadı? İnovasyon ve endüstriyel tasarım çözümleri şirketi Alfanorm’un Başkanı Ateş Öztan’a göre burada çözülmesi gereken nokta, ABD’de yaratılan şartların Türkiye’de nasıl gerçekleştirilebileceği.

Öztan, ülkemizin kişisel yetenekler bazında oldukça güçlü ve üretken, fakat üretim ortamı açısından çok zayıf olduğunu, dolayısıyla dünyaya mal olacak mucitlerin yetiştirilmesi için önce buna uygun bir zemin hazırlanması gerektiğini belirtiyor. Bu anlamda ortaya bazı sorular çıkıyor.

Üstünlüklerimiz neler?

Öncelikle Türkiye’nin diğer ülkelerden hangi konularda üstün olduğunu ve bu üstünlüklerden hangilerinin gelecekte Türkiye’nin dünyanın bir ihtiyacını karşılayabileceğini belirlemesi gerekiyor.

Bahsettiğimiz ‘üstün yetenekli’ kişilerden ne kadar haberdarız?

Bu kişilerin hangi özelliklere sahip olduğu, nasıl seçilip eğitileceği belirlenmeli. Ayrıca bu kişileri eğitecek kişilerin alacağı eğitim de önemli.

Özgünlük seviyemiz ne durumda?

Türkiye’de, Silikon Vadisi’nin bir kopyası yerine özgün bir çalışma ortamının yaratılması gerekiyor. Bu da en basit şekilde, buralarda çalışacak kişilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamaktan geçiyor.

Yeterli destek sağlanıyor mu?

Fikirlere ve icatlara saniyeden destek bulmak zor, bu sebeple devlet bu alana sahip ve destek çıkmalı. Potansiyeli olan kişi ve kurumlara ticari şartlar çerçevesinde destek vermesi gereken devlet, bu kişilerin satılabilir iş yapma alışkanlığı kazanmalarını sağlamalı.

Tanıtımımız yeterli mi?

Dünya genelinde başarılı olan Türkleri, onların hikayelerini ve ürünlerini toplumun tüm kesimlerine tanıtacak PR çalışmaları yapılmalı ve toplumun bu kişilere rol-model olarak bakmaları sağlanmalı.

2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0