Tuz Tanesinin 10’da 1'i Boyutundaki Dünyanın En Küçük Bilgisayarı

72
11
3
2
0
Dünyanın en küçük bilgisayarını üretme yarışında IBM’e ciddi bir rakip çıktı. ABD’deki Michigan Üniversitesi araştırmacıları, bilgisayar tanımının yeniden yapıldığı bir tasarımı ortaya çıkarttılar. Söz konusu bilgisayar, IBM’in tuz tanesi kadar olan bilgisayarından 10 kat daha küçük.

Mart 2018’de IBM, tarihin en küçük bilgisayarını üretmeyi başardı, ancak bu tüm sektör için bir meydan okumaydı. Bir tuz tanesinden ortalama olarak daha küçük bir formda olan IBM’in bilgisayarından 10 kat daha küçük bir bilgisayar üreten bilim insanları, açıklamalarıyla da şaşkınlık yarattılar. 

Michigan Üniversitesi araştırmacılar sadece 0.3 mm boyutunda olan bilgisayar ürettiklerini açıkladılar. Bir pirinç tanesi, bu bilgisayarın yanında zeplin gibi kalıyor. IBM’in geçtiğimiz Mart ayında ürettiği bilgisayar güç kaynağından bağımsız bir halde bilgi işleyemezken, araştırmacılar tarafından üretilen 10’da 1 boyutundaki bilgisayar harici olarak bilgi işleyebiliyor.

Söz konusu cihazın aslında temel olarak bir bilgisayar şeklinde sınıflandırılması konusunda tartışmalar mevcut. Sonuçta bu bilgisayarın çalışması için kablosuz verici ve alıcıların bünyesinde bulunması gerekiyor. IBM’in meydan okuması, ancak belirli standartlar karşılandığı zaman geçerki oluyor. Michigan Üniversitesi’ndeki ekip ise bu durumun üstesinden geliyorlar. 

İnanılmaz derecede küçük olan devrelere akım indüklemek isteyen ekip, bilgisayara güç vermek için baz istasyonlarından be LED’lerden faydalandılar. Yani oldukça düşük güçle çalışan bir sistem inşa edilmesi gerekiyor. Sonuçta üretilen bilgisayar ise gelecekte tümör araştırmalarında kullanılabilecek bir sistem oldu.

Michigan Üniversitesi ekibi, söz konusu bilgisayarı geliştirmeye başlarken yola sadece bir meydan okuma nedeniyle çıktıklarını söylüyorlar. Onlar için en büyük öncelik işlevsel olarak kullanılabilecek bir bilgisayar üretebilmekti. Potansiyel olarak böyle teknolojilerin kullanım alanları üzerine zaten farklı araştırmalar yapıldığı için sonuca doğrudan odaklandılar. 

Kanser araştırmalarının yanı sıra mikro işlemciler, petrol arama çalışmalarında da kullanılabilecek. Michigan Üniversite’sinin yaptığı çalışmalar, bilgisayar teknolojilerinin gelişiminde hayati bir öneme sahip olabilir. 

Kaynak : https://interestingengineering.com/worlds-smallest-computer-is-dwarfed-by-a-grain-of-rice
72
11
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
72
11
3
2
0