VR Teknolojisi İle Yükseklik Korkusu Gibi Fobileri Yenmek Mümkün Olabilir mi?

25
7
3
1
1
Oxford Üniversitesinde geliştirilen bir çalışma kapsamında, sanal gerçeklik teknolojisinin fobilerin tedavi edilmesinde etkisinin olup olmadığı test edildi.

İngilitere’de gerçekleştirilen bir araştırma, yükseklik korkusu gibi fobilerin sanal gerçeklik teknolojisi ile yenilebileceğini ortaya çıkardı. Dünyanın en saygın üniversitelerinden Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışma, yükseklik korkusu bulunan 100 kişilik bir test grubu üstünde yeni bir terapi yöntemini test etti.

49 kişiye korkularını yenmesi için sanal gerçeklik teknolojisi üstünden görevler veren araştırmacılar, deneklerin zaman zaman ağaçta kalmış bir kediyi kurtarmasını isterken, kimi zaman güvensiz yüksekliklerden atlamasını istedi. Deney sonrası elde edilen verilere göre deneklerin bu tür bir uygulama sonrası cesaretlerinin arttığı ve korkularında ciddi ölçüde azalma olduğu fark edildi. Beklenenin de üstünde bir başarı yakalayan çalışma, şu sıralar farklı fobiler üstünde de çalışılacağının ilk sinyallerini veriyor.

Çalışmanın getirdiği istatiksel başarı oranına gelindiğinde ise 100 kişilik grubun 51 katılımcısı hiç bir deneye tabi tutulmazken, kalan 49 kişiye 2 hafta boyunca ortalama günde yarım saatlik sanal gerçeklik deneyimi yaşatıldı. 2 haftanın sonunda bu 49 kişilik grubun ortalama %68 oranında korkularının hafiflediği belirlendi.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-44803556
25
7
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
7
3
1
1