Windows 10, Fransa’da Ortalığı Birbirine Kattı

0
0
0
0
0
Fransa Özgürlük Komisyonu, Windows 10’un kullanıcılardan ‘haddinden fazla veri topladığını’ ileri sürerek Microsoft’a bu tutumunu değiştirmeleri için 3 aylık süre verdi.

Fransa'nın Ulusal Bilişim ve Özgürlük Komisyonu (CNIL), Windows 10’un kendilerinden habersiz bir şekilde haddinden fazla veri topladığını öne sürerek Microsoft’tan bu tutumlarını değiştirmelerini istedi. Bunun için 3 ay süre tanıyan komisyon, eğer istekleri yerine getirilmezse ülke olarak Microsoft’a yaptırımlar uygulayacak.

Windows 10’u Nisan ve Haziran aylarında detaylı olarak inceleyen komisyonun elde ettiği bulgular şu şekilde:

  • Şirket, kullanıcıların hangi uygulamaları indirdiğini, hangisinde ne kadar zaman geçirdiğini izliyor ve Windows Store kullanım verilerini topluyor. Bu tutum, bize göre çok gereksiz.
  • Microsoft hesabına girerken 4 haneli olan PIN’in yanlış girilme sayısı azaltılmış. Bu da kullanıcıların verilerinin güvende olmadığını gösteriyor.
  • Windows 10’da bulunan cookie’leri (çerezleri) engellemenin bir yolu yok.
  • Şirket, hesapları bulunan kişilerin verilerini sürekli ABD’de bulunan ‘güvenli liman’a gönderiyor ve burada saklıyor.

Sonuç olarak CNIL, veri toplanması konusunda önceliğin Fransız müşterilerde olmasını ve kullanıcıların sadece kendi belirledikleri bilgileri paylaşması gerektiğini söylüyor. Microsoft ise yaptığı açıklamada gizlilikle ilgili kriterlerini Ağustos ayında yenileyeceğini belirtti.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0