Yapay Işığın Vahşi Yaşama Verdiği Zararı Belirleyen Yeni Bir Program Geliştirildi

7
6
3
2
0
Bir grup bilim insanı, yapay ışığın vahşi yaşama verdiği zararın boyutunu belirleyebilen bir program geliştirdi.

İnsanlık olarak başarısız olduğumuz en büyük sınavlardan bir tanesi, gezegenimizi diğer canlı türleri ile paylaşmayı öğrenememek oldu. Her ne kadar son birkaç senedir bu konuda bilinç artırılmaya çalışılsa da insanlar olarak hala dünya üzerindeki en tehlikeli canlı türüyüz ve pek çok canlı türüne geri döndürülemez zararlar veriyoruz. Neyse ki bir yandan da bu zararların boyutunu azatlmak için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Bir grup bilim insanı, yapay ışıkların vahşi yaşam üzerinde etkilerini araştırıyor. Yapay ışıklar; deniz kaplumbağaları, yarasalar, böcekler, kuşlar ve daha pek çok canlı üzerinde kansere kadar onlarca kötü etkiye sahip. Doğanın dengesini alt üst eden bu durumun düzenlenmesi ve önlenmesi aslında çok kolay değil fakat en azından etkinin azalabileceği düşünülüyor.

Özellikle LED ışıklar gibi doğal ışıkları taklit ederek doğaya zarar veren ışıkların zarar verme boyutunu ölçebilen ve paylaşan bir program geliştiren bilim insanları, bu sayede hem halkı hem de üreticileri bilgilendirmeyi hedefliyor. Ancak en büyük etkiyi yaratacak hedef kitle, sokak lambalarında bile bu zararlı ışık kaynaklarını kullanan belediyeler gibi kamu kuruluşları.

Gerek kıyılarda bulunan ışıkların su canlılarına zarar vermemesi için gerekse sokaklardaki lambaların kuşlara ve böceklere negatif etkisinin azaltılması için şu an güncellenmeye devam eden bu çevrimiçi kaynağa sürekli olarak hem kullanıcılar hem de araştırma ekibi tarafından yeni veriler giriliyor. Işıkların vahşi yaşam dostu seçilmesi için katkıda bulunacak olan bu kaynak sayesinde gelecekte doğaya en azından bu anlamda verilen zararın azaltılması hedefleniyor.

Çevrimiçi kaynağa göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak : https://thenextweb.com/syndication/2018/07/17/artificial-light-is-harmful-to-animals-but-thanks-to-this-tool-it-doesnt-have-to-be/
7
6
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
7
6
3
2
0