Yarasa Dostu Sokak Işıklandırmaları, İlk Kez Hollanda'da Kullanılmaya Başlandı

47
5
4
2
0
Philips'in geliştirdiği bu özel kırmızı renkli LED sokak ışıkları, yarasaların sokakta rahatça avlanmalarını sağlıyor.

Geçtiğimiz sene Philips Lighting (şimdiki ismiyle Signify), ClearField isimli kırmızı LED ışıklandırma sisteminin, sıradan sokak ışıklarının aksine, yarasaların davranışlarında değişikliğe neden olmadığını gösteren bir araştırmanın neticelerini kamuoyu ile paylaşmıştı. Ve işte bu ışıklar, şimdi, Hollanda’nın Zuidhoek-Nieuwkoop kasabasında kullanılmaya başlandı.

Yarasaların yaşam alanını korumak için

Birçok yarasa türü hemen hemen tümüyle karanlık ortamlarda avlanmaya alışkın olduğundan, sokak lambalarında kullanılan beyaz veya sarımsı ışıklar bu hayvanları ışığın olduğu yerden uzak tutuyordu. Ve aşağı yukarı her yerleşim bölgesinde bu ışıklar kullanıldığı için de, yarasaların yaşam alanı bir hayli daralmış durumda idi. Ayrıca yarasaların avladığı böcekler sokak ışıklarına doğru uçtuğundan yarasalar bu canlılara erişemiyor ve dolayısıyla yeterli oranda beslenemiyordu.

İşte bu bilgiler ışığında Philips, bütünüyle karanlık doğal bir yaşam alanına kırmızı, yeşil ve beyaz LED ışıklar yerleştirerek bir araştırma gerçekleştirdi. Şirketin tescilli ClearField teknolojisi ve Hollanda Wageningen Üniversitesi’nin desteğiyle geliştirilen kırmızı ışıkların, yarasaların doğal yaşamına zarar vermediği gözlemlendi. Yeşil ve beyaz ışıktan rahatsız olan yarasalar, kırmızı ışığın kullanıldığı alanlarda normal yaşamlarını sürdürebiliyorlardı.

Yarasalara hiçbir zararı yok

Yarasaların, kırmızı ışığın olduğu bölgeyi karanlık olarak algıladığı saptandı. İnsanlar içinse bu alanlar etrafı rahatlıkla algılayabilecek kadar aydınlık. Işıkların kullandığı dalga aralığının yarasaların iç pusulasına da etki etmediği belirtildi.

Zuidhoek-Nieuwkoop, kimi nadir görülen yarasa türlerinin beslenme sahası olarak biliniyor. Bu nedenle, 89 evden meydana gelen bu kasaba artık Philips’in özel kırmızı ışıklarıyla aydınlatılıyor. Her ne kadar bu kırmızı ışıklar ve yarasalar bir korku filmi seti izlenimi verse de; hem yarasa türlerinin korunması, hem de kasaba halkının böceklerden korunması adına bu uygulama bir hayli yararlı.

Kaynak : https://www.dunyahalleri.com/yarasa-dostu-sokak-isiklandirmasi/
47
5
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
47
5
4
2
0