Yaşasaydı Steve Jobs'ın Bile ‘Adamlar Yapmış’ Diyeceği 56 iOS 12 Özelliği!

175
17
13
11
9
iOS 12 tanıtıldı. Pek çok yeni özellik bizzat Apple tarafından açıklandı. Fakat gerçek şu ki açıklanandan çok açıklanmayan özellikler bulunuyor. İşte çoğu kullanıcının aylar sonra fark edeceği 56 iOS 12 özelliği.

WWDC 2018 nihayet geldi ve Apple, iOS 12’yi tanıttı. iOS 12 genel olarak performans iyileştirmelerine odaklanıyor olsa da ‘birkaç’ küçük yeni özellik de bulunmuyor değil. Gruplandırılmış bildirimler ve 32 kişiye kadar çoklu FaceTime görüşmeleri bunlardan yalnızca bazıları. İşte iOS 12’nin küçük-büyük tüm özellikleri.

1- Eski Cihazlarda Daha Yüksek Performans

Apple, iOS 11 güncellemesini almış tüm cihazlara iOS 12 güncellemesini yayınlamaya gayret ediyor. Fakat bunu yaparken de cihazları hızlandırmayı amaçlıyor. Tanıtımının üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen iPhone 6’da bile bir önceki iOS sürümüne göre uygulamalar %40, klavye %50, kamera ise %70 daha yüksek performans gösterecek.

2- Gruplandırılmış Bildirimler

Apple, iOS cihaz kullanıcılarının isteğine nihayet yanıt verdi ve iOS 12 ile birlikte bildirim kartlarını elden geçirerek gruplandırılmış bildirimler özelliğini mobil işletim sistemine getirdi. Bu özellik ile birlikte aynı uygulamadan gelen bildirimler ve bağlam olarak birbirine yakın bildirimler tek bir kartta toplanacak. Bildirimlere ayrı ayrı bakmak isteyenlerin ilgili bildirim grubuna tıklaması yeterli olacak.

3- Gecelere Özel Rahatsız Etmeyin Modu

Rahatsız Etmeyin modu yeniden düzenlendi. Artık gece yatarken rahatsız etmeyin modunu aktif ettiğinizde herhangi bir bildirim gelmesi durumunda ekran ışığı yanmayacak. Sabah istediğiniz zaman kilit ekranını açarak bildirimlere ulaşabileceksiniz.

4- Rahatsız Etmeyin Modu İçin Kontrol Merkezi Kısayolu

Artık kontrol merkezine bir rahatsız etmeyin modu kısayolu ekleyerek hem modu daha kolay bir şekilde aktif edebilir, hem de 3D Touch desteği sayesinde ayarlarınızı çok daha kolay yapabilirsiniz.

5- Kilit Ekranından Bildirim Ayarlarına Ulaşın

iOS 12 ile birlikte gelen bildirimler ile ilgili ayarları kilit ekranı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin; bir uygulamadan bildirim gelmesini istemiyor musunuz? Ayarlar’a gitmeye hiç gerek yok. Bunu kilit ekranından gerçekleştirebilirsiniz.

6- Önemli Bildirimler

Rahatsız etmeyin modu açık olsa dahi sağlık servislerinden gelen raporlar gibi bazı önemli bildirimleri alacaksınız.

7- Ekran Süresi

Ekran süresi özelliği kabaca sizin akıllı telefon kullanım alışkanlığınızı takip ederek size bir rapor sunacak. Böylece hangi uygulamayı ne kadar kullandığınızı, telefonunuzu ne kadar elinize aldığınızı görebileceksiniz.

8- Uygulama Zaman Limitleri

Uygulama süresi özelliğinin size sunduğu raporların ardından bazı uygulamalar için kendinize zaman sınırları koymak isteyebilirsiniz. Uygulama zaman limitleri özelliği, herhangi bir uygulama için maksimum kullanım süresi belirlemenizi sağlar. Bu maksimum süreye yaklaştığınızda bir bildirim alırsınız. Süre tamamlandığında ise uygulama ekranı kapanır. Elbette ki dilerseniz uygulamayı kullanmaya devam edebilirsiniz.

9- Ebeveyn Kontrolleri

Yeni ebeveyn kontrolleri, Aile Paylaşımı özelliği ile entegre çalışır. Ebeveynler çocukların uygulamada geçirecekleri süreleri kontrol altına alabilir, hatta içeriklere yaş sınırları getirebilir.

10- Yeni Animojiler

iOS 12 ile birlikte 4 yeni animoji geldi. Bunlar hayalet, koala, kaplan ve bir T-Rex.

11- Animoji Dil Tespiti

Animoji özelliği artık dil çıkarttığında ya da gözünü kırptığında bunu tespit edebiliyor.

12- Memoji

Memoji ile artık kendi animoji karakterlerinizi yaratabilirsiniz. Bu özellik bana bir yerden tanıdık geldi ama…

13- Mesajlar Kamerasında Efektler

Mesajlar uygulamasındayken kamerayı açtığınızda sol altta bir efektler simgesi göreceksiniz. Buraya tıkladığınızda fotoğrafınıza anlık olarak filtre, etiket, animoji ya da memoji ekleyebileceksiniz.

14- FaceTime Grup Görüşmeler

FaceTime nihayet grup görüşmelerini destekliyor. Hem de 32 kişiye kadar. Tabii ki bu kadar kişiyi ekrana sığdırmak kolay değil. Grup görüşmeleri sırasında katılımcılar ekranda küçük kartlar olarak görülürler. Konuşan kişinin kartı ise belirgin olabilmesi için büyür.

15- Mesajlar’da FaceTime

Artık mesajlar uygulamasının içinden FaceTime görüşmesi başlatabilirsiniz. Kişiler, link aracılığı ile Mesajlar uygulamasındaki FaceTime görüşmesine katılabilir ya da ayrılabilirler.

16- Siri Öneriyor

Siri artık çok daha iyi bir makine öğrenimine sahip. Böylece sizin günlük rutininizi daha iyi kavrıyor ve size hemen her alanda önerilerde bulunuyor. Kilit ekranından aramalara kadar.

17- Yeni Kısayollar Uygulaması

Apple, iOS 12 ile birlikte Workflow uygulamasını mobil işletim sistemine dahil etti. Kısayollar olarak adlandırılan ve Siri ile bağlantılı olan uygulamada bir dizi eylemler için kısayollar oluşturabilir, bunları isimlendirebilir ve adını söyleyerek Siri’den bu eylemleri gerçekleştirmesini isteyebilirsiniz.

18- Siri’ye Ekle

SiriKit API sayesinde Apple, Siri’yi üçüncü parti uygulamalara açıyor. Artık Siri’ye ekle butonuna dokunarak Siri’ye üçüncü parti uygulamalarda işlevleri öğretebilir, ardından da sesli kontrol ile bu işlevleri kullanabilirsiniz.

19- Daha İyi Çeviri

Siri şu ana kadar yalnızca bir avuç dilde çeviri gerçekleştiriyordu. Fakat artık 40’dan fazla dili birbirine çevirebiliyor.

20- Daha Bilgili Bir Siri

Siri artık motor sporlarından ünlülere kadar pek çok farklı konuda sorularınızı yanıtlayabilecek.

21- Yeni Apple Kitaplar Uygulaması

iBooks uygulaması elden geçirildi ve yeniden tasarlandı. Yeni tasarım ile birlikte uygulamanın adı da değişti ve Apple Kitaplar oldu.

22- Yeni Finans Uygulaması

Yeni finans uygulaması ile birlikte tek bir ekranda daha fazla bilgiye ulaşabileceksiniz.

23- Yeni Sesli Notlar Uygulaması

Güncellenen Sesli Notlar uygulaması artık iPad’te de mevcut.

24- Yeni Ölçüm Uygulaması

Yeni ölçüm uygulaması, canlı kamera görüntüsü üzerindeki düz bir alanın uzunluğunu ölçebilmenizi sağlayan muhteşem bir özelliğe sahiptir.

25- Haberler Uygulaması

Haberler uygulamasının arayüzü, ilgili alanına göre haberlerin daha kolay bulunabileceği şekilde güncellendi.

26- Geliştirilmiş İzleme Engelleme

iOS 12 ile birlikte artık web sitelerinin rahatsız edici paylaş ve yorum yap widget’ları engelleniyor. Ayrıca Safari artık reklam verenlerin cihazınız hakkındaki kritik bilgileri toplamasını önlüyor.

27- Gelişmiş Şifre Yönetimi

iOS 12, sizi daha güçlü şifreler belirlemeniz konusunda da uyaracak ve aynı şifreyi tekrarladığınızda bunu size hatırlatacak.

28- Kolay Şifre Paylaşımı

Artık yeni bir Apple ürünü aldığınızda şifrelerinizi Mac’e ya da Apple TV’ye kolayca aktarabileceksiniz.

29- Yeni Otomatik Şifre Doldurma API’si

Üçüncü parti geliştiricilerin uygulamaya dahil etmek istemeleri halinde iOS’un otomatik şifre doldurma özelliğine doğal olarak erişebilecekler.

30- OTP Otomatik Doldurma

Eğer iki adımlı kimlik doğrulama kullanıyorsanız bu özellik size ilaç gibi gelecek. Artık SMS ile gelen kodu kopyala-yapıştır yapmanıza gerek kalmayacak. iOS, ilgili kodu otomatik olarak ilgili alana yapıştıracak.

31- Fotoğraflar’da 'Sizin İçin' Sekmesi

Fotoğraflar uygulamasına gelen yeni sekme ile öne çıkan fotoğrafları, önerileri ve daha fazlasını bulabileceksiniz.

32- Paylaşma Önerileri

Google Fotoğraflar’a benzer olarak Fotoğraflar uygulamasında bir grup fotoğrafı arkadaşlarınız ile paylaşmak üzere seçebileceksiniz. Ayrıca yüz tanıma özelliği açık olan kullanıcıları tespit eden uygulama ilgili fotoğrafları arkadaşlarınız ile paylaşabileceğinizi size hatırlatacak.

33- Akıllı Arama Önerileri

Bir arama yaparken insanlar, tarihler, etkinlikler hakkında çeşitli arama önerileri ile karşılaşacaksınız.

34- Etkinliklere ve Yerlere Göre Arama

Artık fotoğraflarınızı yalnızca tarihe göre aramak zorunda değilsiniz. Gittiğiniz bir yer ya da etkinlikteki fotoğraflarınızı da başlık girerek arayabilirsiniz.

35- RAW Fotoğraf Desteği

Artık RAW fotoğraflarınızı kolay bir şekilde iPhone ya da iPad’inize aktarabilir, yönetebilirsiniz.

36- Daha İyi Portre Aydınlatması

Portre aydınlatması sevilen bir özellik olsa da netlenen nesnenin kenarlarını arka plandan ayırmak konusunda biraz zorlanıyor. Fakat iOS 12 ile birlikte daha iyi sonuçlar elde edeceğinizi söyleyebiliriz.

37- QR Kod Tarama

Kamera uygulaması artık QR kodlarını daha kolay taramak için özel olarak vurguluyor.

38- Portrait Segmentation API

Portrait Segmentation API’si sayesinde artık üçüncü taraf geliştiriciler de ön plandaki nesneyi arka plandan ayırmak için cihaz kamerasından faydalanabilecekler.

39- ARKit 2.0

ARKit’in yeni versiyonu 3 boyutlu nesneleri ve sahneyi daha iyi algılarken, yüzleri de daha iyi izliyor.

40- Çoklu Artırılmış Gerçeklik

Artık birden fazla cihaz tek bir artırılmış gerçeklik oyununa dahil olabilir.

41- Artırılmış Gerçeklik İçin Yeni Bir Dosya Biçimi

Apple, USDZ dosya biçimi ile artırılmış gerçeklik görüntülerini paylaşmayı ve görüntülemeyi son derece kolaylaştırıyor.

42- iPhone X’da Uygulama Kapatma

iPhone X kullanıcıları artık görev yöneticisini açtıklarında uygulamayı yalnızca yukarı kaydırarak kapatabiliyorlar.

43- Otomatik Güncellemeler

Apple, iOS 12 ile birlikte cihazlarına otomatik güncelleme özelliği sunuyor. Neyse ki bu özellik varsayılan olarak kapalı bulunuyor. Fakat dilerseniz ayarlardan aktif edebilirsiniz. Özelliği etkinleştirmeniz halinde bir güncelleme geldiğinde cihaz size sormadan kendini otomatik olarak güncelleyecektir.

44- Safari’de Tüm Sekmelere Hakim Olun

Artık Safari’de arama çubuğunun hemen altında tüm sekmeler görüntülenecek. Böylece sekmeler arasında kolayca geçiş yapabileceksiniz.

45- iPad’e iPhone X Benzeri Hareketler

Artık iPad’inizde Dock’u, iPhone X’un ana ekran çubuğu gibi görebilirsiniz. İşlevler birebir aynı olmasa da iki cihaz arasında bir geçiş niteliği taşıyor diyebiliriz.

46- QR Kod Kısayolu

Artık kontrol merkezinde direkt olarak QR kod taramak için yeni bir kısayol bulunuyor.

47- Safari’de Web Site Simgeleri

Artık Safari’de sekmeler arası değiştiriciye girdiğinizde web sitelerin simgelerini de görebilirsiniz. Fakat bu özelliği Safari ayarlarından etkinleştirmeniz gerekiyor.

48- Yeni Pil Kullanım İstatistikleri

Artık bataryanızı hangi uygulamanın sömürdüğünü öğrenmek ile kalmayacak, hangi saatler arasında ne kadar pil tükettiğinizi de görebileceksiniz.

49- Yeni Sesli Not Ayarları

Artık sesli notlarınızın kayıt kalitesini belirleyebilir, varsayılan kayıt adını değiştirebilir ya da notların kayıttan 30 gün sonra silinmesini sağlayabilirsiniz.

50- Podcast

Podcast uygulamalarında geçiş sürelerini 10 saniye ile 60 saniye arasında değiştirebilirsiniz. Ayrıca bluetooth kulaklığınız ile de atlama gerçekleştirebilirsiniz.

51- Face ID Tekrarı

Face ID yüzünüzü algılayamadığında ekranı yukarı kaydırarak yeniden taramasını isteyebilirsiniz.

52- ‘Oynatılıyor’ Widget’ına Gece Modu Desteği

Artık kilit ekranında bulunan ‘oynatılıyor’ widget’ını karanlık modda kullanabilirsiniz.

53- Siri’nin Yeni Yanıtları

Artık Siri’ye ‘telefonum nerede?’, ‘saat kaç?’, ‘el fenerini aç’ gibi soru ve komutlar yöneltebilirsiniz.

54- Yeni ‘Başarılar’ Bölümü

Etkinlikler uygulamasının başarılar bölümü yeniden tasarlandı.

55- Rastgele Dinleyin

Apple Music’in sanatçı listesi bölümünde bir oynat butonu bulunuyor. Bu butona tıkladığınızda seçtiğiniz sanatçıdan rastgele bir şarkı oynatılmaya başlanacak.

56- Fotoğraf Düzenlemesi İçin Daha Fazla Renk Seçeneği

Artık bir ekran görüntüsünü ya da fotoğrafı düzenlemek istediğinizde kalem için daha fazla renge ulaşabilirsiniz.

Kaynak : http://www.iphonehacks.com/2018/06/ios-12-features.html
175
17
13
11
9
Emoji İle Tepki Ver
175
17
13
11
9