Yeni Zelanda’daki Depremin Yeryüzünü Nasıl Değiştirdi?

1
0
0
0
0
Yeni Zelanda’da 14 Kasım tarihinde meydana gelen 7.8 şiddetindeki deprem, ülkenin yeryüzünde sıra dışı değişikliklerin oluşmasına sebep oldu.

14 Kasım 2016’da Yeni Zelanda’da meydana gelen 7.8 şiddetindeki deprem, 5 metre yükseklikte duvarların oluşmasını sağlayacak kadar şiddetliydi. Aradan geçen zamanın ardından bilim insanları, depremin merkez üssünün bulunduğu bölgeyi ilk kez ziyaret ettiler.

Yeni Zelanda'daki Canterbury Üniversitesi'nden akademisyen Prof. Jarg Pettinga, Dr Clark Fenton, Dr Anekant Wandres ve jeoloji doktora öğrencileri Alan Bischoff ve Andrea Barrier'den oluşan keşif ekibi, daha çok Kaikoura bölgesindeki Lyford Dağı’nda yoğunlaştılar. Hobbit’lerin yaşadığı yere benzer pastoral yeşil alan, depremin yıkıcı etkisiyle sanki ortadan ikiye ayrılmış gibi görünüyor.

Ekip, daha sonra Amuri Dağı’nın batı tarafından Emu Ovası’na kadar olan bölgeyi inceledikten sonra sadece askeri araçların girebileceği bölgeye geldiklerinde daha fazla ilerleyememişler. Çevredeki kırılmış fay hatlarını olabildiğince tespit etmeye çalıştıklarını belirten Dr. Pedley, Kaikoura’nın kuzey kesiminde çok gösterişli olmasa da çok sayıda yırtılmanın olduğunu ve bunların 3 km’lik geniş bir bölgeyi kapladığını söyledi. Yapılan ölçümlere göre fay hattının bulunduğu bölgede yatay yönde 2.2 metre, dikey yönde ise 1.5 metrelik bir kayma söz konusu.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0