Yön Duygumuzu Geliştirerek Bizi Kaybolmaktan Kurtaracak 8 Öneri

20
9
8
5
4
Bir yere gitmeye çalışırken kendimizi bir anda başka bir yerde bulmak, diğer bir deyişle: Kaybolmak! Kimin başına gelmemiştir ki bu.

Demek ki yön duygumuzda bir sorun var. Ve elbette biz de bundan şikayetçiyiz! Öyleyse, Nöropsikoloji uzmanı Catherine Loveday'in bu 8 önerisine kulak vermekte kesinlikle fayda var...

1. Rotanızı planlayın

Telefonunuzda ya da bilgisayarınızda Google Streetview ya da güzergâhınızı gösteren başka haritalar bulunuyorsa, yolculuğa başlamadan evvel bunları inceleyin ve aklınızda kalacak belirli noktaları işaretleyin. Bu işaretler yolculuk esnasında işinizi kolaylaştıracaktır.

2. Sakin olun

Sakin olmaya çalışın. Endişelenmek ekstra zihinsel yük oluşturup yön bulma kabiliyetini azaltır. Seyahat öncesi yapacağınız bir dizi planlama ile endişeden kurtulabilirsiniz.

3. Yoğunlaşın

Telefonda konuşmak, mesajlaşmak, hatta başka bir şey düşünmek dahi yön duygunuzu olumsuz yönde etkiler. Bütün dikkatinizi bu işe yoğunlaştırıp etrafınızda gördüklerinize odaklanmalısınız.

4. İşaret noktaları bulun

Bulunduğunuz yerde kendinize belli işaret noktaları bulup onları gözden kaçırmamaya çalışın. Bu, mesela yüksek bir bina olabilir. Sonra ona göre yönünüzü belirleyip o bölgenin şemasını kafanızda oluşturabilirsiniz.

5. Arkanıza bakın

İnsanlar çoğunlukla önlerinde gördükleri şeye yoğunlaşır; fakat arkalarına bakarak orada ne olduğunu görenler yönlerini daha iyi belirler. Bilhassa aynı yolu geri dönecekler açısından önemlidir bu.

6. Lokasyonlar ile alakalı anıları düşünün

Geri dönüşte yolu anımsamak adına izlenecek bir başka yöntem de belli noktalarda biriyle yaptığınız bir konuşmayı ya da dinlediğiniz bir şarkıyı belleğinize kazımaktır. Böylelikle, dönüşte oraları anımsamak daha kolay olur.

7. Fotoğraf çekin

Bir yolculuğu yinelemeniz gerekiyorsa, ilk gidişte önemli yerlerde fotoğraf çekip sonradan onları inceleyin. Araştırmalar, fotoğrafın videodan daha etkili olduğunu gösteriyor.

8. Yolculuğu gözünüzde tekrar canlandırın

Bir yolculuğu tamamladıktan sonra üzerinde düşünüp yaptığınız şeyleri göz önüne getirmek yoluyla beyninizdeki sinir bağlantılarını ve o olay ile alakalı hafızanızı güçlendirmiş olursunuz.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/vert-fut-44865823
20
9
8
5
4
Emoji İle Tepki Ver
20
9
8
5
4