1.1 Milyar Yıllık, Dünyanın En Yaşlı Renk Pigmenti Bulundu: Peki Hangi Renk?

28
14
2
2
1
Antik dönemlerden kalan kayaçların içerisinde tespit edilen klorofil fosilleri bulundu. Böylece antik dönemlerde fotosentez yapıldığına dair bir kanıt daha elde elen bilim insanları, aynı zamanda dünyanın en yaşlı renk pigmentini de keşfetti.

Uluslararası bir araştırmacı ekibi, Batı Afrika'nın Moritanya kentinde yer alan Taoudeni Havzası'ndan 1,1  yaşında deniz fosilleri çıkarttılar. Bu fosillerin içerisinde klorofil kalıntıları bulunuyordu. Hatta söz konusu klorofilin hala korunan, imzası niteliğindeki pigmenti de ele geçirildi. Pembenin oldukça garip bir tonu olan bu renk, geride kalan mikrobik yaşamın izini sürmek için önemli ipucuları da sunuyor. 

1960’lardan bu yana yapılan çalışmalar sayesinde, günümüzden birkaç milyar yıl öncesinin fosil kayıtlarına ulaşabiliyoruz. Bu kayıtların önemli bir kısmı bilim insanlarının gözünde kesin kanıtlar olarak varsayılamıyorlar. 1993 yılında, klorofilin en eski fosili 1 milyar yıl öncesinden kalan en bir deniz kayacındaydı.

Klorofilin kendisi yeşilken, söz konusu yapı taşlarının rengi kırmızının ağır bastığı mavi tonlarında oluyor. Bu nedenle yeni keşfedilen 1.1 yaşındaki fosilin rengide zamanla pembeye dönüşüyor. Oksijen seviyelerinin günümüzden yaklaşık 3.4 milyar yıl önce artmaya başladığı göz önünde bulundurulursa, güneş ışığından alınan pigmentlerin fosil kalıntılarında da bulunduğunu anlıyoruz. 

Yapılan son keşif, sadece renk ve pigmentten daha fazlasını da sunuyor. Moleküllerin doğası ve onlardan oluşan organizmaların yapısını anlayabiliyoruz. Aynı zamanda dönemin besin zinciri, yaşam koşulları gibi şeyler de bu pembe renkli maddenin bulunduğu tüpün içinde kayıtlı olarak bizi bekliyor.  

Araştırmanın akademik yayınına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/earliest-evidence-porphyrins-chlorophyll-photosynthesising-organisms
28
14
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
28
14
2
2
1