Atlantik Okyanusu’nda 1.Dünya Savaşı’ndan Kalma Bir Savaş Gemisi Enkazı Bulundu

22
4
1
1
0
1.Dünya Savaşı sırasında batan bir Alman savaş gemisinin enkazı, savaşın üzerinden 100 yıl geçtikten sonra yeni teknolojilerle, Falkland Adaları’nın yakınlarında bulundu.

Alman savaş gemisi Scharnhorst, 1914 yılında İngiliz donanmasına saldırı gerçekleştirmek üzere Doğu Asya Alman filosunun geri kalanı ile beraber Falkland Adaları’na doğru yola çıktı. Alman filosu, Falkland Adaları’na geldiğinde kendilerinden daha büyük bir İngiliz filosu ile karşılaştı. Savaş sonrasında Scharnhorst da dahil olmak üzere 8 Alman savaş gemisi battı. 

Scharnhorst’un batmasının üzerinden 100 yıldan biraz daha fazla zaman geçtikten sonra araştırmacılar, savaş gemisinin batığını buldular. Seabed Constructor tarafından yönetilen otonom sualtı aracı (AUV) ile Scharnhorst, 4 Aralık günü Atlantik Okyanusu’nun 1.6 km derininde keşfedildi. Otonom sualtı aracı ile savaş gemisini tespit ettikten sonra enkazı görüntülemek için uzak kumandalı bir denizaltı görüntüleme aracı gönderildi. 

1914’te batan Alman savaş gemisi Scharnhorst’un enkazını bulan ekibin lideri olan deniz arkeoloğu Mensun Bound yaptığı açıklamada, “Keşif anı olağanüstüydü. Genellikle deniz tabanındaki gölgeleri takip ediyoruz. Ancak Scharnhorst veri akışında ilk ortaya çıktığında, bulgunun Alman filosundan bir gemi olduğundan şüphe yoktu. Alanı keşfetmek için bir ROV gönderdik ve neredeyse her yerinde “savaş” yazan bir enkaz alanını gördük” dedi.

Scharnhorst

Araştırmacıların Falkland Adaları etrafında Scharnhorst’u buldukları keşif, bu alandaki ilk çalışma değil. 2014 yılında da adalar etrafında Alman savaş gemilerini bulmak için çalışma gerçekleştirilmişti. Ancak bu çalışma başarısızlıkla sonuçlandı. 

1.Dünya Savaşı’nda batan Alman savaş gemilerini bulmak için çalışma, deniz tabanının 4.500 kilometrekarelik alanının sonar araçlarla donatılmış dört adet Ocean Infinity AUV kullanılarak taranması ile bu yıl tekrarlandı. 

Araştırma ekibini lider Mensun Bound, AUV’un kendi tarama alanından ayrılırken savaş gemisini bulduğunu açıkladı. Otonom sualtı aracı, yüzeye döndükten ve elde ettiği veriler okunabilecek bir formata getirildikten sonra Scharnhorst’u bulunabildi. 

Scharnhorst

1.Dünya Savaşı sırasında önemli bir deniz savaşına şahitlik eden Falkland Adaları’nın etrafında çok sayıda savaş gemisi enkazı bulunuyor. Falkland Denizcilik Mirası Vakfı, yaptığı açıklama ile batıkların olduğu enkaz alanının yasal olarak korunacağını açıkladı. 

Mensun Bound ve ekibinin Falkland Adaları etrafındaki savaş gemisi enkazları üzerindeki çalışması devam ediyor. Bound ve ekibi 1914’te batmış olan Alman filosunun geri kalanını bulmak için çalışmalara devam ediyor. 

Kaynak : https://www.livescience.com/famous-wwi-german-warship-discovered-scharnhorst.html
22
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
4
1
1
0