100 Yıl Önce Tasarlanan Bu Bulmacayı Çözebilecek Kadar Zeki misiniz?

2
1
0
0
0
1920'de “Su Bulmacası” ismiyle tasarlanan bu problem; 8 bozuk paradan yapılmış bir "H" harfini, 4 hamlede "O"ya dönüştürmenizi istiyor.

Bu bulmacada sadece 8 bozuk para var, fakat çözmesi o kadar kolay değil. “Su Bulmacası” olarak bilinen bu problem, ilk olarak Henry Ernest Dudeney tarafından 1920 yılında tasarlandı. Hala kafaları karıştıran problem, keskin bir matematiksel analiz gücü gerektiriyor.

Yapmanız gereken şey “H” harfi şeklinde dizilmiş bozuk paraları “O” harfine dönüştürmek. Ancak 4 hareket hakkınız var. Paraları diğer bir paraya dokunacak şekilde her kaydırışınızda 1 hakkınız gidiyor. Aşağıdaki resimelere bakabilirsiniz.

Çözebildiniz mi? Eğer çözemediyseniz cevaba geçelim.

CEVAP:

  1. Püf nokta, tüm bozuk paraları sol tarafta tutmakta. H’deki yatay çizgiyi oluşturan iki bozukluktan yanındakinin üstüne taşınır.
  2. Sonra sağdaki dikey çizginin en üstündeki bozukluk, ilk taşınanın soluna yerleştirilir.
  3. Sağda kalan iki bozukluktan üstteki diğerinin yanına taşınır.
  4. En son kalan sağ alttaki bozuk para ise “O” harfini tamamlayacak şekilde sola kaydırılır.

Kafaları karıştıran bu soru, matematiksel zekanızı ölçebilecek türden bir bulmaca. Eğer hoşunuza gittiyse "O"dan "H"ye 6 hamlede çevirmeyi de deneyebilirsiniz, çözümü ise aşağıda.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3965278/Can-solve-puzzle-just-four-moves-Tricky-brainteaser-leaves-internet-baffled.html
2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0