100 Yıl Önce Yaşayan Kaşifler, Dünyanın Kurtarılmasını Sağlayabilirler!

2
1
1
0
0
Yaklaşık 100 yıl önce insanoğlu ilk defa kutup bölgelerine ayak bastı. 1897-1917 arasında yapılan keşifler sırasında tutulan veriler, bugün iklim değişikliği ve küresel ısınmanın anlaşılması için anahtar rol oynayabilir.

Bugün cebimizde akıllı telefonlara, uzaktan çalıştırabildiğimiz kombilere, yapay zekalara, robotlara sahip olabiliriz. Ancak unutmayalım; bu gelişmişlik çok kısa bir süre öncesine kadar yoktu. Şimdi Antarktika’yı görmek istediğimizde Google Earth’den açıp bakabiliyoruz, ancak eskiden böyle değildi. Hatta 100 yıl kadar önce ilk defa bir insan Kuzey ve Güney Kutupları’na gidebilmişti.

1897-1917 arasında kutupları keşif furyası başlamış, cesur denizciler ve maceraperestler, buralara ilk giden insan olmak için birbirleri ile yarışmışlardı. Alman Erich von Drygalski ve İngiliz Kaptan Robert Scott bunlar arasında en ünlü iki isim. Şimdi büyük veri çağında olduğumuza bakmayın! Bu yıllarda denizcilerin topladıkları veriler, Kutup Bölgeleri hakkında insanlığın tek bilgi kaynağıydı.

Reading Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre 1900’lerde Kuzey Kutup denizi, günümüzdekinden %14 daha büyüktü. Bu küresel ısınmanın bir işareti sayılabilir. Ancak bu konuda çeşitli itirazlar da söz konusu. Hatta küresel ısınma diye bir şeyin olmadığını, yalnızca iklimin değiştiğini söyleyenler bile var.

Tüm bu iddiaların değerlendirilmesi için ayrıntılı verilere sahip değiliz. Teknoloji ve veri toplama işi gün geçtikçe ilerliyor, ancak 100 yıldır ayrıntılı veri toplayamadığımız için bugün ile karşılaştırma yapmakta zorlanıyoruz. O zamanlar da imkanlarımız kısıtlıydı. Ancak keşif çağının maceraperest kaptanları; günlüklerinde, defterlerinde ciddi veriler toplamış durumdalar.

Reading Üniversitesi’nden Jonathan Day, “Kaptan Scott tarihi bir figür olarak başarısız olabilir, kutup noktasına hiç varamadı, buza saplandı; fakat topladığı veriler bugün bile karşılaştığımız sorunlara ışık tutuyor” dedi.

Kutupları keşfetme yarışında Kaptan Scott gibi onlarca kahraman olduğunu ve bunların her birinin günlüklerinde iklime dair veriler topladığını bildiğimize göre; belki de veriler üzerinde yapılacak çalışmalar gezegeni kurtarmanın ilk adımı olabilir.

Kaynak : http://phys.org/news/2016-11-antarctic-explorers-discovery100-years-epic.html
2
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
1
0
0