106 Yıllık Kömür Santrali Sanatla Harmanlanıp Yenilenebilir Enerji Tesisine Döndü

11
11
2
0
0
Almanya'nın ufak bir şehri olan Luckenwalde'de 70 yıl hizmet verdikten sonra 1989'da hizmetine devam edemeyen santral, kapanışından tam 30 yıl sonra tekrar ayaklanıyor. Ancak bu kez hem sanata ev sahipliği yapıyor hem de sürdürülebilir enerji sağlıyor.

1913 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’den 63 kilometre uzakta Luckenwalde isimli ufak bir şehirde yoğun tartışmalar yaşanıyordu. Elektrik üreten bir santral 20. yüzyılda ne kadar gerekliydi? Ama bu tartışma yersiz çıktı ve teknolojiden taraf olanlar tartışmayı kazandılar. Elektrik santrali iki dünya savaşı gördü ve Berlin Duvarı’nın 1989’daki yıkımına kadar ayakta kalabildi. Şimdi ise, kapılarını kapatışının üzerinden tam 30 yıl sonra bina tekrar kullanılmaya başlanıyor. Ancak bu kez sürdürülebilir enerji sağlayacak ve bir sanat alanı olarak hizmet verecek.

Binayı herhangi bir kâr amacı gütmeden sanatıyla yenileyen Pablo Wendel işini Performance Electrics ile ortak yapıyor. Ekip bu fikir üzerine yıllarca düşünmüş. Daha sonra birden önlerine bir fırsat doğmuş: satılık bir elektrik santrali. Fırsatı gören ekip santrali satın almış ve karbondioksit salınımı yapmadan santrali tekrar hizmete geçirmek istemiş.

ewerk

Santralde şu anda eskiden elektrik için kullanılan kömürden hiçbir iz yok. Bunun yerine E-Werk denilen bu yer Alman biyokütle enerji şirketi Spanner Re²’nin geliştirdiği enerji üretim metodunu kullanıyor. Bu yöntem yalnızca talaş ve pirolitik işlemini içeriyor. Kullanılan ağaçlar bölgede yetiştiriliyor, bu sayede bölgedeki karbondioksit oranı daha da az hale geliyor.

Performance Electrics’in tadilat işlemlerinde eski makinelerin de yeri büyük. Ekip, ocaklar ve kaynak ekipmanları gibi zamanı hiçe sayarak bugüne kadar ayakta durabilmiş makineleri tamir ediyor.

Santraldeki pas temizlendikten ve zincirler tekrar dönmeye başladıktan sonra bu santral kendine hayat vermek için yine kendisini kullanacak. Ayrıca bölgedeki bazı özel müşterilere ve Stadtgalerie ve Katzow Sculpture Park gibi bazı sanat evlerine elektrik sağlayacak. Tahminlere göre restore edilen bu santral, içinde tek kişi yaşayan 100 haneye elektrik sağlayabilecek.

ewerk santral

Santralin açılışı dün, yani 14 Eylül günü yapıldı. Bir zamanlar kocaman dinamoların bulunduğu türbin odası yerini sanat eserlerinin sergisine bıraktı. E-Werk’ün küratörü Helen Turner bayrak tasarımı gibi birkaç program başlattı ve Nicolas Deshayes’in alüminyum heykellerinin bir sergisini yaptı. Ayrıca santralin alt katları da sanatçılar için birer stüdyo ve çalışma odaları haline getirildi.

Santral, kömürle çalıştığı zamanlar gibi tadilatından sonra da fazla miktarda ısı üretecek. Ancak Wendel bunu başka bir fırsat olarak görüyor ve bitkileri topraksız sistem ile yetiştirebileceklerini aktarıyor. E-Werk’ün temel amacı elektrik kadar fikirler de üretmek.

Kaynak : https://www.wired.co.uk/article/e-werk-art-power-station-berlin
11
11
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
11
2
0
0