Türk Mühendislerin Geliştirdiği, 120 Kilo Taşıyabilen 'Karton' Bisiklet

32
28
8
6
5
Türk mühendisler, tamamen kartondan oluşmuş olan bir bisiklet üretmeyi başardılar. Mühendislerin geliştirdikleri bu karton bisiklet, 120 kilogram ağırlığında yük taşıyabiliyor.

İstanbul geçtiğimiz günlerde, 2019 Türk Kompozit Fuarı'na ev sahipliği yaptı. Fuar kapsamında pek çok üretici, yeni kompozit malzemelerini tanıtma fırsatı yakaladı. Ancak tanıtılan ürünler arasında en ilgi çekici olanı bir bisikletti. Türk mühendisler tarafından geliştirilen bu bisiklet, tamamen kartondan üretilmiş durumda ve 120 kilograma kadar yükü taşıyabiliyor.

Karton bisiklet, Atılım Üniversitesi bünyesinde geliştirildi. Karton bisikletin geliştiricilerinden olan Burak Bağcı, amaçlarının ucuz, çevreci ve yerli bisiklet üretmek olduğunu söyleyerek karton bisikletin de bu amaç üzerine geliştirildiğini söyledi. Karton bisiklet, daha çok geri dönüştürülmüş kağıtlardan oluşuyor. Bisiklet için harcanan toplam kağıt miktarı ise yalnızca 2 kilogram.

İşte Türk mühendisler tarafından geliştirilen o bisiklet

karton bisiklet

Esas amaçlarının yerli bir kompozit üretmek olduğunu söyleyen Bağcı, kenevirle ilgili olarak da çalıştıklarını hatta yasal sorunlar nedeniyle projeye bir süre ara verdiklerini, yapılan düzenlemelerle de projenin tamamlanabildiğini söyledi. Türk mühendis, fiberglass veya karbon fiber kompozitlerinin dışına çıkarak özel bir kompozit üretmek istediklerini, üretecekleri bu kompozitin havacılık ve savunma gibi sektörlerde kullanılabileceğini söyledi.

Atılım Üniversitesi İmalat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Cemal Merih Şengönül de karton bisikletin, mezun öğrencileri tarafından kolaylıkla geliştirildiğini ve onlara her konuda yardımcı olunduğunu söyledi. Şengönül, mühendislik bilimlerinde kompozit maddelerin çok önemli olduğunu ifade ederek, hafif ama dayanıklılığı yüksek olan malzemelere her zaman ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Şengönül, kompozit üretiminde kullanılacak kenevir ve keten liflerinin, kompozitlerin dayanıklılığını arttırdığını ve ilerleyen dönemlerde de kullanılmak zorunda olduğunu söyledi. Bu durumun alışagelmiş ürünlerden daha farklı kompozitlerin üretileceği anlamına geldiğini söyleyen Şengönül, bu sayede üretilecek kompozit maddelerin karbon ayak izinin düşmesini sağlayacağını, bunun da doğaya büyük katkılarının olacağını açıkladı.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/turk-muhendislerden-karton-bisiklet-tam-120-kilo-tasiyabiliyor,UB1pvkEQwEW0vGMLFtTDmQ
32
28
8
6
5
Emoji İle Tepki Ver
32
28
8
6
5